Foto: Photo by Tim Gouw from Pexels

Nenechajte sa nimi zaskočiť.

Ak ste sa už niekedy zúčastnili pracovného pohovoru, možno aj vás nepríjemne zaskočila nečakaná otázka, ktorú vám položil personalista. Možno jedinou vašou odpoveďou bolo trápne ticho či pár slov, ktoré nemali nič spoločné so zadanou otázkou. Takýto scenár sa však viac nemusí opakovať. Je dobré, ak na pohovor prídete dostatočne pripravení.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto sú najčastejšie otázky, ktoré personalisti zadávajú takmer všetkým uchádzačom. Ukážeme vám, ako sa dá rozumne odpovedať na každú z nich.

#1 Povedzte mi niečo o sebe

Photo by Bewakoof.com Official on Unsplash

Tak toto je presne tá otázka, ktorá by vás v žiadnom prípade nemala zaskočiť. Práve ňou sa neraz začína samotný pohovor. Pripravte si pár viet o sebe, no dajte pozor, aby váš monológ netrval dlhšie než 5 minút. Spomeňte vaše najväčšie úspechy či kvalifikáciu. To by malo stačiť.

#2 Aké sú vaše najsilnejšie stránky?

Pri odpovedi na túto otázku môžete spomenúť svoje 3 najsilnejšie vlastnosti. Je dobré, ak ich podčiarknete krátkymi príkladmi, v ktorých ste ich mohli naplno využiť.

#3 V čom spočíva vaša slabosť?

Photo by Cristian Newman on Unsplash

Pri tejto zákernej otázke sa najviac cení úprimnosť. Ak nie je vašou stránkou organizácia, povedzte to. Zdôraznite, že síce v nej máte značné medzery, no urobíte všetko preto, aby ste to zmenili. Rovnako môžete postupovať aj pri iných nedostatkoch. Nech je to hocičo, vždy je to niečo, v čom sa môžete v budúcnosti zlepšiť.

#4 Prečo by sme mali zamestnať práve vás?

Skúste zdôrazniť to, v čom si myslíte, že ste skutočne dobrí. Naznačte, že máte v sebe súbor všetkých potrebných vlastností pre danú pozíciu.

#5 Kde sa vidíte o päť rokov?

Asi každý z nás sa stretol s touto nepríjemnou otázkou. Hovorte o svojich cieľoch úprimne a spomeňte, že chcete kariérne rásť. Je dobré spomenúť aj krátkodobé, aj dlhodobé ciele. Každý z nás má nejakú víziu. Preto sa o nej nebojte hovoriť.

#6 Prečo chcete pracovať práve v našej spoločnosti?

Photo by LYCS LYCS on Unsplash

Odpoveď „Pretože chcem mať konečne nejakú robotu,“ rozhodne nepresvedčí žiadneho personalistu. Vravte o tom, čo vás na firme zaujalo, aj o tom, v čom sa líši od ostatných. Ak ste sa dôsledne pripravili na pohovor, určite nebudete mať problém na túto otázku odpovedať.

#7 Aké sú vaše predstavy o plate?

Výška platu je vždy háklivá záležitosť. Ak dostanete otázku ohľadom finančného ohodnotenia, máte možnosť prejaviť, nakoľko si ceníte seba samého. Skúste si pred pohovorom zistiť, aký je na danej pozícii priemerný plat. To je číslo, od ktorého sa môžete odraziť.

monster
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov