Aké zvláštne veci dokážu spôsobiť nespavosť?

Poznáte ten pocit, keď ležíte v posteli, už ste stihli vystriedať všetky možné polohy, dokonca aj také, ktoré by sa v kľude mohli dostať do učebníc o jóge, ale aj napriek tomu spánok neprichádza a neprichádza? Nespavosť môže byť spôsobená kadečím, dokonca aj týmito siedmymi zaujímavými, alebo skôr zvláštnymi vecami, na ktoré by ste to pravdepodobne nepovedali.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Umývanie zubov mentolovou zubnou pastou

Keď si kupujete zubnú pastu, pravdepodobne ste nikdy veľmi nepremýšľali nad tým, akú príchuť bude mať. Veď pasta ako pasta, no nie? Štúdie však dokazujú, že aj taká nenápadná vec, ako je zubná pasta s príchuťou mäty, môže spôsobovať nespavosť. Olej z mäty priepornej má podľa vedcov povzbudzujúce účinky, ktoré zvyšujú vašu ostražitosť a teda znižujú naše šance na spánok.

#2 Cestovanie smerom na východ

Jednoduché vysvetlenie, prečo sa nám na niektorých cestách vlakom, autom či lietadlom nedarí zaspať môže byť v tom, ktorým smerom cestujeme. Podľa výskumníkov, ak cestujeme na východ, akoby sme sa ocitli v novom časovom pásme a nie sme pripravený na spánok. Takže, pri vašej ďalšej ceste smerom do Košíc si zrejme veľmi nepospíte…

unsplash.com

#3 Depresia

Väčšina ľudí si s depresiou spája skôr to, že takíto ľudia sú neustále v posteli a neustále spia. Nuž, depresia nás však môže ovplyvniť aj z iného uhla, teda rušiť náš spánok kedykoľvek to bude možné. Depresia je jednoducho obrovská potvora.

#4 Syndróm nepokojných nôh

Syndróm nepokojných nôh je bežný stav, pri ktorom cítime nepríjemné vzruchy v našich nohách, najmä pri – hoci aj drobnom, pohybe. Tento syndróm nás väčšinou zastihne v posteli a nedovolí nám kvôli nepríjemným pocitom zaspať. Čo je však ešte paradoxnejšie je to, že tento syndróm sa zhoršuje nedostatkom spánku, nízkou hladinou železa alebo veľkým množstvom kofeínu.

#5 Spánkové apnoe

Spánkové apnoe je akási „porucha“ dýchania, ktorá sa prejavuje niekoľkosekundovými prestávkami počas toho, ako dýchame. A práve kvôli tomu, že sa nám nedýcha veľmi dobre, nedokážeme sa dostatočne uvoľniť a často prebdieme takmer celú noc.

unsplash.com

#6 Častá potreba močenia

Či už chodíte v noci na záchod často alebo takmer vôbec, určite budete súhlasiť s tvrdením, že ak by ste museli vyliezť z postele počas jednej noci hneď niekoľkokrát, váš spánok by bol natoľko narušený, že zaspať by bola nesplniteľná misia.

#7 Alergie

Ak nie ste alergik, máte vyhraté. Ak naopak patríte do tej druhej skupiny ľudí, uistite sa, že vo vašom okolí nie sú žiadne spúšťače vašich alergií, ktoré by vám neskôr počas noci mohli spôsobiť problémy so spánkom.

Pozri aj: 10 fascinujúcich faktov o snoch a o snívaní, ktoré ste doteraz nevedeli (alebo ste si ich neuvedomovali)

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov