Šťastie a depresia spolu súvisia viac, než by ste si možno mysleli.

V západných, ale dalo by sa povedať, že vo všetkých kultúrach, je šťastie jedným z najdôležitejších cieľov. Výzva byť šťastný na nás číha na každom rohu. Z novín, internetu, reklám či sociálnych sietí na nás vyskakujú usmievaví ľudia so „šťastnými a perfektnými životmi“. Preto sa očakáva aj od nás, že budeme takí šťastní a  to zdanlivé „šťastie“ budeme klásť najvyššie v našom rebríčku hodnôť. A keď sa to náhodou nepodarí? Na rad prichádza stará dobrá známa kamarátka, depresia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo o tom tvrdia výskumy?

Podľa rôznych vedcov a psychológov, existuje určité spojenie medzi našou posadnutosťou byť šťastní a depresiou. Výskumy poukazujú na to, že ľudia v spoločnosti pripisujú „šťastiu“ až príliš veľkú hodnotu a to potom vedie k zvýšenej úrovni depresie. Celý problém sa ešte viac zhoršuje vtedy, keď máme očakávania, že sa budeme cítiť šťastne a nie smutne. To v konečnom dôsledku môže zvýšiť pocity smútku a znížiť blahobyt.

Výskum tiež ukázal, že tieto sociálne tlaky na to, že sa máme cítiť šťastne, môžu spôsobiť, že ak sa ľudia cítia smutne, môžu sa viac sociálne izolovať a cítiť sa osamelejší, než v skutočnosti sú. Očakávania spoločnosti robia ľudí, ktorí sú už aj tak smutní, ešte smutnejšími. Je to kvôli tomu, že na nich dopadá tlak, ktorí ich núti cítiť niečo, čo necítia. Teda, spoločnosť ich núti byť šťastnými, aj keď takými nie sú.

unsplash.com

Ako proti tomu bojovať?

Psychológovia vždy radia, aby sme nepopierali naše pocity a nebránili sa im, nech už sú akékoľvek. Pretože práve takéto potláčané pocity môžu spôsobiť celý rad problémov. My to síce vieme, ale spoločnosť, ktorú tvoria nielen slávni ľudia na sociálnych sieťach, ale aj naši rodičia, priatelia, súrodenci, strýkovia či tety, túto skutočnosť ignorujú a dávajú nám najavo, že cítiť sa smutne je niečo zlé.

Existujú ľudia, ktorí sú veselí v takmer každej situácii. Existujú ľudia, ktorí zase z každej situácie dokážu vyrobiť problém. Sú medzi nami aj takí, ktorí sa so smútkom a depresiou stretávajú oveľa častejšie, než ostatní. Aj keď to bude znieť veľmi ťažko, niekedy jednoducho musíme náš smútok prijať a prehodnotiť tú našu posadnutosť byť šťastný.

Cítiť sa smutný vôbec nie je zlé. Práve naopak, nesmieme ani tento pocit potlačiť. Ak sme smutní, pokojne môžeme byť smutní každou jednou bunkou tela. A taktiež, nesmieme sa naháňať za niečím, čo možno ani neexistuje  – napríklad falošné šťastie, ktoré na nás číha všade na sociálnych sieťach.

unsplash.com

Pozri aj: 7 vecí, ktoré by ľudia trpiaci úzkosťou či depresiou povedali, ak by ich niekto počúval

thepowerofideas.ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov