Nedávna psychologická štúdia ukazuje, že nie sme až takí rozdielni, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Všetkých obyvateľov planéty môžeme rozdeliť do piatich skupín. Aj vy patríte do jednej z nich.

Na základe reakcií, hodnôt a preferovaných názorov môžeme ľudstvo zaradiť do piatich skupín. Podľa toho, aké máte silné či slabé stránky sa môžete zaradiť do skupiny, ktorá vám bude čo najviac vyhovovať. Možno budete prekvapení zistením, že mnohí ľudia majú podobné osobnostné črty ako vy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Dnes vám predstavíme model piatich faktorov. Na základe toho, ktorá osobnostná črta vo vás prevažuje, sa môžete zaradiť do skupín, v ktorých je dominantná prívetivosť, neurotizmus, svedomitosť, otvorenosť či extroverzia. Viete, ktorá z nich je najzraniteľnejšia?

#1 Prívetivosť

Photo by Rémi Walle on Unsplash

Týchto ľudí máme všetci radi. Sú láskaví, milí, vždy ochotní pomôcť. Zmysel svojho života nájdu v obetovaní sa pre druhých či v rôznych dobrovoľníckych aktivitách. Ak patríte do tejto skupiny, mali by ste si dať pozor, aby vás okolie nezačalo zneužívať. Byť dobrý neznamená byť sprostý. A je to naozaj tak.

#2 Neurotizmus

S ľuďmi, ktorí patria do tejto skupiny, je veľmi ťažké vychádzať. Sú tvrdohlaví, prchkí, neraz presvedčení, že celý svet sa točí len okolo ich pupka. Sú negatívni a preplávajú pokojne aj oceán, len aby vám oznámili zlú správu. V ich prítomnosti prídete o vzácnu energiu. Ak patríte medzi nich, skúste na sebe trošku popracovať. Psychológovia si však všimli aj jeden zaujímavý fakt. Ľudia, ktorí akosi pričasto publikujú na sociálnych sieťach fotografie a príspevky, väčšinu patria k neurotikom.

#3 Svedomitosť

Photo by Rémi Walle on Unsplash

Aj vo vás dominuje svedomitosť,  pravdepodobne nemáte až tak ďaleko k perfekcionizmu. Všetko u vás (aj vo vás) musí byť tip-top. Domácnosť, práca, kariéra. Na druhej strane tak vplyvom neustáleho tlaku môžete mať sklon k emocionálnym výbuchom, pričom si to väčšinou odnesie ten, kto za nič nemôže. Vašu svedomitosť však môže využiť (či zneužiť) šéf, pretože urobíte všetko preto, aby ste dodržali stanovené termíny.

#4 Otvorenosť

Photo by Sam Manns on Unsplash

Ak patríte k tejto skupine, budete pravdepodobne brať život ako jedno veľké dobrodružstvo. Milujete kreativitu, cestovanie i riziko, práca v kancelárii by z vás vysala posledné zbytky radosti. Milujete ľudí a neraz potrebujete byť stredobodom pozornosti. Podľa psychológov ste ten najlepší kandidát na poslanecké kreslo. Nechceli by ste o tom pouvažovať?

#5 Extroverzia

Niektorí si túto skupinu ľudí mýlia s otvorenosťou, avšak extroverzia je predsa len silnejšieho kalibru. Väčšina príslušníkov tejto skupiny sa desí samoty. Má v sebe dva póly, dve tváre, pričom jednu z nich pozná len to najbližšie okolie. Určite aj vy poznáte ľudí, ktorí sa úplne inak správajú na verejnosti a inak v súkromí. Psychológovia tu zaraďujú mnohých podnikateľov či mediálne známe osobnosti, ktoré urobia všetko preto, aby sa ocitli na výslní.

Ako ste dopadli v tomto teste? Našli ste tú „svoju“ skupinu?

Pozri aj: TEST: Tento presný psychologický test vám prezradí, aké zamestnanie je pre vás najvhodnejšie

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov