Photo by Dinnow from Pexels

Dávate si novoročné predsavzatia?

Pri novoročných predsavzatiach treba byť opatrný. V mnohých prípadoch totiž nevedú k želanej motivácii, ale práve naopak, k ešte väčšej frustrácii z toho, že zlyháme. Ako totiž uvádza aj štúdia publikovaná v Journal of Clinical Psychology, do 2 týždňov pri nich od 1. januára zlyhá 29 % ľudí, po 1 mesiaci je to už až 36 % ľudí.

Článok pokračuje pod videom ↓

V čom spočíva hlavný problém? V tom, že novoročné predsavzatia, ktoré si dávame, sú zlé. Portál Forbes preto priniesol zoznam tých najhorších, ktorých by ste sa mali naozaj vyvarovať.

#1 “Neskôr si dám nejaké predsavzatie”

Možno by ste boli prekvapení, koľko ľudí si dá predsavzatie, že neskôr si dajú nejaké predsavzatie. Majú totiž pocit, že ešte nie je ten “správny čas”. Spraviť takéto rozhodnutie je ale niečo také, ako keď by si muž s prsteňom pokľakol pred ženu a povedal by jej, že jedného dňa ju s týmto prsteňom požiada o ruku.

#2 “Budem lepším človekom”

Takéto predsavzatie zas nemá žiadnu výpovednú hodnotu – neurčuje totiž, ako v čom sa tým lepším človekom stanete. Začnete sa venovať dobrovoľníctvu? Koľkokrát týždenne? Alebo začnete prispievať na charitu? Na ktorú a akou sumou? Buďte pri formulovaní svojich predsavzatí veľmi konkrétny. 

Photo by Yaroslav Shuraev from Pexels

#3 “Každý deň začnem cvičiť”

…alebo behať, bicyklovať či čokoľvek podobné. Problém ale nastane vtedy, ak ste v takomto režime ešte nikdy nefungovali. Takáto návalová zmena by totiž váš organizmus natoľko vyčerpala, že by ste zostali absolútne demotivovaní. Na veľké zmeny preto choďte postupne. 

#4 “Konečne si nájdem svoju polovičku”

Nájsť si životného partnera je síce pekným želaním, problémom je ale to, že ide o predsavzatie, ktoré ani zďaleka nezáleží len na vás – na každý vzťah sú totiž potrební dvaja. Bude to síce znieť ako veľké klišé, no nehľadajte šťastie v iných, ale v sebe. 

#5 “Podarí sa mi schudnúť”

Ani toto predsavzatie nie je samo o sebe zlým, nezabúdajte ale na to, že fungovať bude jedine vtedy, ak si k nemu vypracujete veľmi podrobný “akčný plán”. Čím vágnejšie totiž predsavzatie je, tým je menej pravdepodobné, že sa vám ho podarí dodržať. Presne si stanovte, koľko kilogramov chcete dokedy schudnúť, ako sa budete stravovať, koľkokrát týždenne a ako budete cvičiť a pod. 

forbes
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov