Novoročné predsavzatia - prečo väčšinou zlyhajú a čo robiť, aby sa to nestalo?

Nový rok je už takmer na dosah. Rok 2017 bol pre niekoho prelomový, pre iného hrozný, no všetci sa zhodneme na tom, že v roku 2018 by sme sa chceli zbaviť starých zlozvykov a nahradiť ich niečím novým a lepším. Všetci vidíme s príchodom nového roku aj ten ligotavý prísľub zmeny, ktorá by nám dokázala zmeniť život k lepšiemu. Prečo však väčšina novoročných predsavzatí skončí predtým, než stihla vôbec začať? Ako si udržať to svoje a naozaj naplniť svoje novoročné ciele?

Článok pokračuje pod videom ↓

Väčšina z nás si za svoje novoročné predsavzatia nastaví ciele, ktoré sú pomerne vysoké. To by bolo samozrejme v poriadku, veď ak chceme dosiahnuť aspoň niečo, rúbať by sme mali naozaj vysoko. Problémom však je, že len drvivé percento to dokáže dotiahnuť do naozaj úspešného konca.

Prečo nám predsavzatia nevydržia dlho?

Podľa rôznych výskumov, väčšina predsavzatí skončí zhruba v polovici februára. Prečo je to tak? Psychológovia sa domnievajú, že problémom s našimi predsavzatiami nie je to, že si nastavujeme príliš vysoké ciele, ale to, že nedokážeme ihneď vidieť výsledky svojej práce. Ak sa snažíte schudnúť (čo je asi najčastejšie predsavzatie), nádhernú vyšportovanú postavu neuvidíte za pár dní. Musíte na nej pracovať mesiace a mesiace. A práve to, že výsledky nie sú hneď viditeľné – respektíve, nie sú viditeľné tak rýchlo, ako by sme si to priali, nás odrádza, aby sme vo svojom predsavzatí pokračovali.

Ako si teda udržať svoje predsavzatie a dotiahnuť ho do konca?

unsplash.com

Nestaňte sa aj vy súčasťou premotivovanej skupiny ľudí, ktorá si myslí, že všetko sa dá dosiahnuť zo dňa na deň. Začnite na svojich snoch pracovať a o niekoľko mesiacov uvidíte plody svojej driny. A čo je teda najhlavnejšie, nesmiete sa vzdať.

#1 Nastavte si cieľ a zostavte plán

Verte či nie, plán je veľmi dôležitý. Položte si sami sebe otázku, aký je váš cieľ a čo všetko je potrebné urobiť, aby ste sa k nemu dostali. Rozdeľte si vašu dlhú a náročnú cestu na menšie, krátkodobejšie ciele a malými krokmi postupujte smerom vpred. Nechcite urobiť a mať všetko naraz a hneď.

#2 Každý malý úspech si zaznamenajte

Takmer všetci úspešní ľudia vám potvrdia, že všetky malé úspechy si zaznamenávali, a to ich motivovalo sa ešte viac zlepšovať. Tento bod je prepojený s tým prvým – teraz, keď už viete, aké menšie kroky treba podniknúť, vždy si zaznamenajte, keď sa vám to podarí uskutočniť. Pochváľte sa, odmeňte sa. Buďte motiváciou sami pre seba.

#3 Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás podporujú

Negatívni a toxickí ľudia musia ísť z vášho života von. Bodka. Udržujte okolo seba iba ľudí, ktorí vám pomáhajú rásť ako človeku, ktorí vás budú podporovať, a ktorí vás vždy dokážu dostať naspäť na vašu cestu za úspechom, aj keď sa na chvíľu stratíte.

#4 Verte sebe a svojim cieľom

Možno najťažší bod zo všetkých. Možno mal byť spomenutý hneď na začiatku. Pretože najdôležitejším a prvým krokom toho všetkého je veriť. Veriť v samého seba. Veriť v svoje sny. Veriť, že to, čo robíte, má naozaj zmysel. Veriť, že to dokážete. Veriť, že na to máte. Veriť, veriť, veriť. A popritom, samozrejme, tvrdo pracovať.

unsplash.com

Pozri aj: Toto je 10 vecí, ktoré vám bránia v tom, aby ste zbohatli

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov