Stratiť motiváciu je jednoduché. Ale nájsť ju, to je už ťažšie.

Pondelky sa stávajú. A to aj v prípade, že je už streda. Každý má niekedy pocit, že sa mu nič nechce, na nič nemá chuť a musí sa veľmi presviedčať a veľmi nútiť, aby dokázal urobiť aspoň niečo. Každý z nás na to používa svoje vlastné metódy, ako sa doslova dokopať k tomu byť o čosi produktívnejší. Ak vám chýba presne tá dávka motivácie, presne to, čo potrebujete na to, aby ste boli o čosi lepší, potom vedci pre vás majú odpoveď. A nie jednu, dokonca hneď tri.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké sú teda podľa odborníkov tri spôsoby na to byť viac motivovaný?

#1 Predstavte si motiváciu ako nekonečný zdroj

Keď si predstavíte hladinu svojej motivácie, ako asi vyzerá? Má klesavú tendenciu? Výskumy ukazujú, že u ľudí, ktorí veria, že ich motivácia a sila vôle sú nevyčerpateľné, nekonečné zdroje energie, ktoré vždy existujú (aj keď niekedy je ťažké si k nim nájsť cestu), je menej pravdepodobné, že pocítia ich pokles.

Štúdie taktiež prišli na to, že ak si chceme motiváciu udržať, nesmieme pracovať celý deň len na jednej veci. Náš mozog má rád rozmanitosť a odmeňuje nás za nové veci, spôsoby a nápady. Preto počas dňa nerobte len jednu jedinú vec, skúste ich obmieňať.

#2 Neustále si pripomínajte, prečo ste vlastne začali a čo je vaším cieľom

unsplash.com

Čo udržuje ľudí motivovaných? To je ťažká otázka. Odborníci si však všimli, že ak začíname niečo nové, zvyčajne sme veľmi motivovaní a potom postupne strácame záujem. Je to podľa nich preto, že najskôr sme motivovaní úspešnou víziou a vlastnými zručnosťami, kdežto ku koncu, keď sa veci možno trochu zhoršujú, začneme byť demotivovaní vlastným strachom, že sklameme ľudí, že sklameme seba, že to bola strata času a podobne.

Preto vedci tvrdia, že je potrebné si uvedomiť a neustále si pripomínať, prečo sme vlastne začali. V celom tom procese sa s nami môžu naše myšlienky začať hrať a úplne nás odkloniť od nášho hlavného, počiatočného cieľa, ktorý pochádza z vízie úspechu.

#3 Použite okamžité odmeny

Psychológovia tvrdia, že za každý kúsok odvedenej práce by sme sa mali odmeniť. Aj keď pôjde len o nejakú drobnosť. Štúdie dokazujú, že odmena okamžite po tom, čo niečo urobíme, dokáže udržiavať motiváciu na veľmi vysokej úrovni. Ľudský mozog totižto odmeny miluje a takýmto spôsobom dokonca spájate prácu s dobrými pocitmi.

Dôležité je však podtrhnúť slovo „okamžite“. Dosiahnutie vlastného cieľa je väčšinou dlhodobá odmena a kým by ste k tomu došli, vaša motivácia sa môže stratiť tak miliónkrát. Preto je dobré si cieľ rozkúskovať na menšie ciele a odmeniť sa za tie, aby ste sa uistili, že motivácia pracovať na tom veľkom nezomrie spolu s vaším snom.

Veľa šťastia.

unsplash.com

Pozri aj: Sú prekvapivo jednoduché, no efektívne. Toto sú 3 kroky, ktoré vám pomôžu naštartovať hviezdnu kariéru

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov