Foto: Pexels

Týchto 7 vecí ste doteraz o spánku možno nevedeli.

Spánok je základnou potrebou každého človeka a zohráva kľúčovú úlohu v našom fyzickom a duševnom zdraví. Hoci väčšina z nás trávi spánkom približne tretinu svojho života, stále sa o ňom dozvedáme nové a fascinujúce informácie.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku sa pozrieme na 7 vecí, ktoré ste doteraz o spánku možno nevedeli.

1. Spánok sa mení s vekom

Spánkové potreby sa menia počas celého života. Novorodenci potrebujú spať až 16-18 hodín denne, zatiaľ čo dospelí by mali spať približne 7-9 hodín. U starších ľudí je spánok často menej hlboký a prerušovaný, čo môže viesť k pocitu únavy počas dňa.

2. Spánková paralýza

Spánková paralýza je stav, keď sa človek prebúdza zo spánku, ale jeho telo je dočasne ochrnuté. Tento jav je spôsobený tým, že mozog prechádza medzi REM (rapid eye movement) a NREM (non-rapid eye movement) spánkom. Spánková paralýza môže byť veľmi desivá, ale našťastie trvá len niekoľko sekúnd až minút.

3. Spánok pomáha učiť sa

Počas spánku sa v mozgu udeje veľa dôležitých procesov, vrátane ukladania nových informácií do dlhodobej pamäti. Výskum ukázal, že dostatočný spánok je nevyhnutný pre efektívne učenie a zlepšenie výkonu v rôznych úlohách.

Pexels

4. Sny sú bežné aj u zvierat

Sny nie sú len ľudskou zvláštnosťou – aj zvieratá majú sny. Výskum ukázal, že zvieratá ako psy, mačky či hlodavce prechádzajú REM spánkom a vykazujú znaky snívania, ako napríklad pohyb očí alebo končatín.

5. Chronický nedostatok spánku má vážne následky

Nedostatok spánku môže mať negatívne účinky na fyzické i duševné zdravie. Chronický nedostatok spánku je spojený s vyšším rizikom vzniku cukrovky, obezity, srdcovocievnych ochorení a depresie. Okrem toho môže mať nedostatok spánku negatívny vplyv na imunitný systém a schopnosť bojovať proti infekciám.

6. Spánok ovplyvňuje chuť do jedla

Hormóny ghrelín a leptín sú dôležité pre reguláciu chuti do jedla a pocit nasýtenia. Nedostatok spánku vedie k nerovnováhe týchto hormónov, čo môže viesť k zvýšenej chuti do jedla a následne aj k priberaniu.

7. Existujú rôzne typy „spánkových chronotypov“

Chronotyp je prirodzená preferencia jednotlivca pre určitý denný režim – niektorí ľudia sú „ranné vtáčatá“, iní „nočné sovy“. Tieto preferencie sú ovplyvnené genetikou a menia sa počas života. Dôležité je rešpektovať svoj chronotyp a prispôsobiť mu svoj denný režim, aby sme dosiahli optimálny spánok a bdelosť počas dňa.

Spánok je neoddeliteľnou súčasťou nášho života a má obrovský vplyv na naše fyzické i duševné zdravie. Dostatočný spánok je kľúčový pre udržanie energie, koncentrácie a celkovej pohody. Preto je dôležité venovať pozornosť kvalite svojho spánku a dbať na to, aby sme si dopriali dostatočný odpočinok každú noc.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov