Pedofília. Zoofília. Nekrofília... Tých „fílií“ je, žiaľ, v dnešnej spoločnosti viac, než je zdravé a neustále sa rozrastajú. Tak napríklad, viete, čo je to hybristofília?

Nie? Našťastie, lebo to znamená, že s ňou nemáte skúsenosti, čo je skvelé. Napriek tomu vás pozývame k čítaniu, aby ste sa dozvedeli niečo nové a okrem toho si poopravili obraz o svete, v ktorom žijete. Nechceme z nikoho urobiť pesimistu, no myslíme si, že je dôležité, aby sme si uvedomovali, že náš život žijeme často v zidealizovanej bubline…

Článok pokračuje pod videom ↓

Začneme hneď zhurta. Hybristofília je sexuálna príťažlivosť k ľuďom, ktorí spáchali kruté a krvavé zločiny, ako je napríklad vražda alebo znásilnenie. Patrí do skupiny porúch, ktorá nesie všeobecný názov parafília a zahŕňa všetky poruchy voľby sexuálneho objektu. Postihuje častejšie ženy ako mužov a môže sa vyskytovať v dvoch formách:

  • Prvou je pasívna. Možno vám to príde viac než bizarné, no aj masoví vrahovia majú fanúšičky, ktoré im do väzenia posielajú milostnú poštu. Sú to ženy, ktoré majú, často bez toho, aby o tom vedeli, pasívnu formu spomínanej poruchy. Vám to možno príde vytrhnuté z reality, no tieto ženy veria, že zločinec, ktorého obdivujú, svoje skutky spáchal nie zo svojej skazenej podstaty, ale kvôli okolnostiam či ľuďom, ktorí ho k tomu donútili. Taktiež veria, že im by nikdy neublížil a že je celkom iný, než akého ho vidia ostatní. Často majú spasiteľský komplex a veria, že dokážu vraha či násilníka úplne zmeniť.
Unsplash.com/Rene Bohmer
  • Agresívna forma je presným opakom pasívnej formy hybristofílie. Jedinci, ktorí ju majú, sú častými spolupáchateľmi pri rôznych trestných činoch. Sú to napríklad ženy, ktoré pomáhajú svojim sadistickými partnerom vyhľadávať a lákať obete, zahladzovať stopy alebo sa na páchaní vraždy, či iného zločinu, priamo podieľajú.

Psychológovia, rovnako ako možno aj vy teraz, si už dlho kladú otázku, ako je možné, že v človeku vznikne takáto chorá až patologická náklonnosť. Niektorí psychológovia si myslia, že títo ľudia sú submisívnymi obeťami, zatiaľ čo iní sú presvedčení, že hybristofilici majú osobnosť s narcistickými rysmi, ktorá je priťahovaná mocou. V skutočnosti sa však zdá, že pravou príčinou je ošiaľ a popularita, ktoré, vďaka médiám, okolo zločincov vznikajú.

Za zmienku stojí aj pohľad evolučných psychológov, ktorí túto nezdravú náklonnosť vysvetľujú tým, že pre niektoré ženy môže byť vražda najväčším prejavom mužskosti, sily a dominancie a vrahovia ich priťahujú preto, lebo na základe starých evolučných mechanizmov predpokladajú, že im a ich potomkom poskytnú ochranu a dostatočné zdroje.

Unsplash.com/Maxym Luhnu

Je zrejmé, že táto porucha sa vyskytuje skôr za veľkou mlákou, ako u nás, čo do istej miery súvisí aj s kultúrnymi rozdielmi. Napriek tomu, veľkú rolu zohráva aj to, či je žena submisívna, aký vzorec správania vo vzťahu odpozorovala od rodičov a aké boli jej predchádzajúce vzťahy.

Ak sa zistí, že niekto má hybristofíliu, môže sa dať liečiť, hoci šance na úplné vyliečenie nie sú stopercentné. Medzi účinnú terapiu patria samozrejme lieky, no využíva sa aj hypnóza, individuálna aj skupinová terapia a edukácia.

Aby ste mali kompletný obraz o tejto poruche, na záver, ako pikošku, vám predstavujeme niekoľko slávnych prípadov:

Doreen Lioy sa zamilovala a neskôr aj vydala za Richarda Ramireza, vraha a násilníka, ktorý má na svedomí 13 obetí.

https://www.instagram.com/p/BEZEEasuGrY/?tagged=doreenlioy

Carole Ann Boone sa vydala za Teda Bundyho, ktorého počet obetí sa pohybuje niekde medzi 30 až 100. Čo je skutočne šialené je, že ponuku na sobáš prijala v súdnej sieni, kde bola vypočúvaná ako svedok. Mali spolu aj dcéru, no nakoniec sa rozviedli a Carole si zmenila meno, prácu i bydlisko.

Nakoniec tie médiá a sláva nie sú až také skvelé a užitočné, že?

Pozri aj: Z týchto 8 citátov budete mať husiu kožu a nočné mory. Ich autormi sú totiž zvrátení masoví vrahovia

owlcation
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov