Čo je to fibromyalgia a aké o nej kolujú mýty?

Fibromyalgia. Zákerná choroba, ktorá strpčuje život mnohým ľuďom, no aj napriek tomu sa o nej veľmi nerozpráva. Ide o ochorenie, ktoré sa prejavuje veľkými bolesťami nášho pohybového aparátu – ako sú svaly alebo šľachy, a väčšinou je sprevádzané poruchami spánky a či depresiou. Aj v dnešnej modernej dobe stále nevieme, čo ju spôsobuje. Trpí ňou naozaj veľmi veľa ľudí, napríklad aj samotná Lady Gaga, ktorá momentálne bojuje za to, aby sa o tomto ochorení dozvedelo čo najviac ľudí, a aby ho spoločnosť prestala brať na ľahkú váhu. Čo by ste o fibromyalgii mali teda vedieť a aké sú najčastejšie mýty?

Článok pokračuje pod videom ↓

Mýtus #1: Je to zriedkavá choroba

Jedným z najčastejších mýtov, ktoré si ľudia o tejto chorobe myslia, je to, že postihuje len veľmi málo ľudí. V skutočnosti, opak je pravdou, pretože táto choroba postihuje milióny po celom svete. Veľa ľudí však žije bez diagnózy, prípadne má nesprávnu diagnózu, a preto sa môže zdať, že ide o zriedkavú chorobu.

Mýtus #2: Ide o „ženskú chorobu“

Hovorí sa, že fibromyalgia postihuje najmä mladé ženy. Samozrejme, v skutočnosti postihuje ako ženy, tak aj mužov. Podľa šťatistík je každý piaty postihnutý touto chorobou muž.

Mýtus #3: Je charakterizovaná ako „mierne nepríjemná“, nie bolestivá

Veľa ľudí sa domnieva, že táto choroba je iba nepríjemná, no v skutočnosti môže spôsobovať naozaj veľké dlhotrvajúce bolesti. A akákoľvek bolesť dokáže mať veľký vplyv na náš každodenný život.  Ak sotva dokážete stáť na nohách a pohybovať sa, tak zrejme nepôjde len o „mierne nepríjemné“ ochorenie.

unsplash.com

Mýtus #4: Fibromyalgia je to isté ako artritída

Hoci obe choroby môžu mať podobné symptómy, nejedná sa o tú istú diagnózu.

Mýtus #5: Fibromyalgia vám zabraňuje vykonávať akúkoľvek fyzickú aktivitu

Áno, táto choroba môže byť veľmi unavujúca a môže vplývať na našu fyzickú aktivitu, nezabraňuje však úplne v jej vykonávaní. Práve naopak, tréningy sú účinnou liečbou. Cvičenie prináša do svalov kyslík a tak znižuje bolesť a stuhnutosť, čím uvoľňuje celé telo.

Mýtus #6: Je to choroba, ktorá je iba v hlave pacienta

Hovorí sa, že choroby v skutočnosti neexistujú, a všetko sa odohráva len v našej hlave. Aj o fibromyalgii si mnoho ľudí myslí, že neexistuje – hlavne kvôli tomu, že je sprevádzaná duševnými ťažkosťami, ako napríklad depresiou. Našťastie, lekári robia pokroky v každej oblasti a snažia sa prísť na účinnú liečbu, aj pokiaľ ide o túto chorobu. Je však dôležité, aby sme sa o nej dozvedeli čo najviac. Ktovie, možno ňou trpíte aj práve vy…

unsplash.com

Pozri aj: Pozor na tento problém – môže byť predzvesťou toho, že o niekoľko rokov budete trpieť demenciou

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov