Predstavte si, že by ste dostali jedinečnú ponuku. Mohli by ste si vybrať, či chcete byť lepší v emočnej inteligencii alebo v psychickej odolnosti. Je to ťažké rozhodnutie, však?

Emocionálnu inteligenciu často podceňujeme a preto by asi drvivá väčšina z nás „hlasovala“ za  mentálnu silu. Veď nie sme bábovky, však? No tak sa ukazuje, že málokto skutočne vie, čo sa skrýva za týmito pojmami. Ak si chcete rozšíriť poznanie a dozvedieť sa tak nielen čo-to viac o sebe, ale aj o okolí, prečítajte si nasledujúce informácie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Emocionálna inteligencia vonkoncom neznamená, že sa z vás stáva rozcítená bytosť, ktorú rozplače aj reklama na tampóny. A mentálna sila neznamená, že sa z vás zákonite stane bytosť bez emócií. Poďme si teda trošku objasniť tieto pojmy.

Emocionálna inteligencia

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Wikipedia definuje emocionálnu inteligenciu ako schopnosť identifikovať, hodnotiť a kontrolovať svoje vlastné emócie, ako aj emócie druhých aj skupiny. Takže to vôbec neznamená, že sa z vás stane chodiaci balíček emócií. Skôr naopak. A možno budete prekvapení, že emocionálnu inteligenciu (EQ) naozaj k životu potrebujeme.

Bez nej nedokážeme naplno využívať ani svoj vlastný intelekt. Ak pozeráte seriál The Big Bang Theory, stačí si pomyslieť na Sheldona Coopera, ktorý mal značné problémy práve s emocionálnou inteligenciou. A čo všetko tento pojem zahrňuje?

Je to predovšetkým znalosť vlastných emócií, čiže pochopenie toho, čo sa v nás deje. Na to nadväzuje zvládanie. Taktiež k EQ patrí aj schopnosť sebamotivácie a v neposlednom rade aj vnímavosť  k emóciám tých ostatných. Nikto nie je sám pre seba ostrovom, každý prichádza dennodenne do interakcie s okolím. Emocionálna inteligencia je teda niečo, čo sa oplatí mať k dispozícii, však?

Mentálna sila

Photo by Ben White on Unsplash

Teraz sa pozrieme trošku na druhú stranu. Mnohí ľudia si tento pojem zamieňajú s húževnatosťou, ktorou sa vyznačujú najmä vrcholoví športovci. To je to, keď dokážu prekonať samých seba a idú si za svojím napriek všetkým (neraz veľmi nepriaznivým) okolnostiam.

Mentálna sila je však dar. Je to schopnosť zobrať si z negatívnych situácií, ktoré nás postretli, to dobré, čo nás posunie dopredu. Nebudeme donekonečna plakať nad rozliatym mliekom, ale urobíme všetko preto, aby sme ho druhýkrát nevyliali. Mentálna sila neznamená, že sa stanete tvrdou skalou. Všetko precítite, len dokážete nad sebou udržať kontrolu.

Ak ste mentálne silní, nebudete sa zbytočne pitvať v nezdravej sebakritike, ani sa nebudete sústavne porovnávať s ostatnými. Budete mať na uzde svoje emócie a budete si vedomí, čo všetko dokážu urobiť s naším myslením a správaním. Možno aj kvôli tomuto povedomiu nebudete svoju energiu investovať na sebatrýznenie a oplakávanie všetkých životných krívd.

Neposledným znakom mentálnej sily je aj produktivita. Miesto neustáleho filozofovania a stagnovania sa rozhodnete vykročiť vpred. Urobíte všetky kroky, aby sa váš život pohol k lepšiemu. A to je hlavný zmysel psychickej sily.

Aký je hlavný rozdiel medzi emočnou inteligenciou a mentálnou silou?

V skutočnosti je emočná inteligencia časťou mentálnej sily, no mentálna sila presahuje emócie. Je to celková schopnosť ovládať sa, duševne rásť a vedieť sa pohnúť dopredu. Môžeme ju budovať, každá, aj tá najhoršia udalosť nás môže niekam posunúť. Len tomu musíme dať šancu.

Každým poryvom vetra máme šancu stať sa odolnejšími. Mentálna sila je ako sval, ktorý posilňujeme práve častým používaním. Preto nie je na škodu. A zdokonaľovaniu emocionálnej inteligencie sa tiež dá naučiť. Preto si radšej nevyberajte medzi týmito dvoma možnosťami. K životu ich totiž potrebujeme obe.

Pozri aj: 7 vecí, ktoré ľudia s vysokou emočnou inteligenciou naozaj nerobia

thinkinghumanity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov