Foto: Unsplash/Usman Yousaf

Čo spôsobuje nevysvetliteľný hnev u človeka?

Ak sa cítite mrzutí, zdá sa vám, že všetko okolo vás sa neustále zhoršuje. Vadia vám zvuky, vône, jedlo, ľudia – všetko spôsobuje, že sa cítite podráždení. Prečo sa to deje? Všetci ľudia spracovávajú rôzne zážitky inak, ale väčšina má také isté pocity, ak prežíva hnev. Môže sa to prejaviť rôzne: cítite sa podráždení, nemáte trpezlivosť, premôže vás úzkosť a nervozita, chcete byť osamote a nedokážete myslieť pozitívne. Portál Learning Mind opisuje 5 dôvodov, prečo sa môžete cítiť nahnevane. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Beriete si na seba toho príliš veľa

Či už je to práca, osobný život alebo rodina, ak máte na sebe príliš veľkú záťaž, ste neustále pod tlakom. To vás môže nútiť cítiť sa neustále úzkostlivo a na pokraji svojich síl. Je to tak preto, lebo vo svojom srdci cítite, že neexistuje rozumný spôsob, ako zvládnuť obrovské množstvo vecí, ktorými sa zaťažujete.

Foto: Unsplash/Ahmad Gunnaivi

Tým, že nemáte čas pre seba a neustále sa ponáhľate z jedného miesta na druhé, dostávate sa do permanentného boja, kedy vaša úzkosť prekypuje a je zameraná na čokoľvek alebo na kohokoľvek.

#2 Vaše očakávania sú príliš vysoké

Každý túži po dokonalom živote, až pokým si neuvedomí, že také niečo neexistuje. Ak sa zúfalo naháňate za dokonalosťou v akejkoľvek stránke vášho života, pripravte sa na obrovskú frustráciu. To sa môže týkať všetkého, od túžby po perfektnom rodinnom dni a zistenia, že deti neposlúchajú, až po vynikajúce hodnotenie v práci a zistenie, že stále však máte ešte na čom pracovať.

Foto: pexels.com

Ak nastavíte svoje štandardy neskutočne vysoko, budete prechádzať od jedného sklamania k druhému a nastavíte si v hlave nemožnú úlohu – dosiahnutie dokonalosti. Ak si začnete hovoriť, že veci nie sú dosť dobré, stane sa z toho určitý cyklus vnútornej kritiky. Váš vlastný vnútorný dialóg je totižto nevyhnutný pre spôsob, akým prežívate svet a spôsob, akým komunikujete. No a ak nič nespĺňa váš zlatý štandard, začnete sa cítiť mrzutí, sklamaní a frustrovaní.

#3 Musíte znova prehodnotiť svoje hranice

Vaše hranice platia pre všetky aspekty vášho života, od hľadania nepolapiteľnej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom až po vaše vzťahy a rodinu. Ak nechránite svoje vlastné limity, kontrola, ktorú máte počas dňa nad svojim životom, sa začne postupne vytrácať a pri pokuse o jej opätovné získanie sa nejakým spôsobom otvoríte panike a úzkosti.

#4 Potrebujete pomoc

Toto sú pravdepodobne tie najťažšie slová, ktoré sa snažíte vysloviť: „Potrebujem pomoc“. Mnohí ľudia sa často vyhýbajú tomu, aby museli žiadať niekoho o pomoc, pretože sa to podľa nich javí ako určitý prejav slabosti, že nie sú dostatočne kompetentní alebo schopní zvládnuť niečo sami. Týmto sa neustále vraciate k preťaženiu. Ak nemáte správne schopnosti, zdroje alebo vedomosti na to, aby ste niečo robili, pokus o vytrvalosť iba prehĺbi vašu frustráciu, ktorá sa rozšíri do ďalších oblastí vášho života.

Foto: Unsplash/Toa Heftiba

Každý chce túži byť sebavedomý a nezávislý. Ak však nepožiadate o pomoc, keď ju práve potrebujete, vediete sami seba cestou nevôle, mrzutosti a hnevu.

#5 Prežívate úzkosť alebo depresiu

Samotnú depresiu môže spôsobovať ktorýkoľvek z vyššie uvedených problémov alebo ju môže dokonca ešte viac prehĺbiť. Ak pociťujete úzkosť, ste vyhorení a frustrovaní, je možné, že máte dočinenie s emocionálnym preťažením a potrebujete podporu, aby ste opäť našli svoju rovnováhu.

Foto: Unsplash/Anthony Tran

Ľudia, ktorí sa snažia vyrovnať sa s depresiou, sa môžu ocitnúť v situácii, kedy nie sú schopní v ničom nájsť pozitivitu, akoby uviazli v cykle nízkej sebaúcty, ktorá sa odzrkadľuje v ich energii a vo všetkom a všetkých vidia iba to najhoršie. Depresia je vážny stav, ktorý si vyžaduje odbornú podporu, aby ste sa cez to dostali a obnovili svoje duševné zdravie.

Ako sa prestať cítiť nahnevane?

Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zabránili hnevu na všetkých a všetko okolo seba:

  • Hovorte o tom. Odľahčite svoj náklad, podeľte sa o svoje ťažkosti a požiadajte niekoho o pomoc.
  • Identifikujte problémy. Ak ste príliš unavení, akonáhle tento tlak prejavíte, všetko sa istým spôsobom trochu odľahčí.
  • Racionalizujte svoje myšlienky. Vy rozhodujete, aké nápady si vložíte do svojej hlavy. Takže ak neslúžia účelu, pokúste sa zosúladiť svoje myslenie a očakávania, ktoré máte.
  • Stanovte si priority. Rozhodnite sa, čo je pre vás najdôležitejšie. Zameranie sa na pozitívne veci, ktoré prinášajú šťastie do vašich dní, vám pomôže dosiahnuť to, čo potrebujete a prestanete sa stresovať tým, čo nerobíte.
  • Urobte krok späť. Vyhorenie je skutočné a nebezpečné. Ak si potrebujete dať prestávku, urobte to. Nič nie je dôležitejšie ako vaše zdravie.
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov