Foto: Pexels/Liza Summer

Ako spoznať, že ste obeťou emočného týrania?

Emocionálne týranie je niečo, čo denne zažívajú milióny ľudí. Mnoho z nich sa ale tvári, že nejde o tak veľký problém. Ľudia to často prehliadajú a nahovárajú si, že je všetko v úplnom poriadku. Neuvedomujú si, že ten druhý s nimi manipuluje a až na úplnom konci vzťahu zistia, že už nie sú takí, akí boli predtým. Nespoznávajú sa a nikomu nedôverujú, dokonca ani sebe samému. Portál I Heart Intelligence prišiel s niekoľkými znakmi emocionálneho týrania, ktoré ľudia prehliadajú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Emocionálne týranie je oveľa ťažšie rozpoznateľné

Pri psychickom ubližovaní nie sú viditeľné žiadne modriny a ani nič podobné. Horšie je, že násilníci často ospravedlňujú svoje správanie tým, že obviňujú svoje obete a správajú sa tak, akoby oni boli tí, ktorým sa ublížilo. Nakoniec obeť zabudne na svoju vlastnú hodnotu, a práve vtedy násilník vyhráva. Presvedčí toho druhého, že to bola celé iba jeho chyba.

Foto: Pexels/RODNAE production

Emocionálne týranie nemusí prísť hneď, keď daná osoba vstúpi do vášho života. Najskôr neodhalí svoju skutočnú podstatu, až pokým k nej nie ste úplne pripútaní. Násilníci často trpezlivo čakajú, až pokým sa nebudete mať na koho obrátiť. Len čo si tým budú istí, prestanú skrývať svoje skutočné úmysly.

Úzkosť a stres sú len niektoré z mnohých problémov vášho duševného zdravia, ku ktorým emocionálne týranie vedie. Jedného dňa sa ocitnete v situácii, kedy máte strach z tej druhej osoby a nechcete, aby sa nahnevala, pretože viete, ako veľmi vám ublíži.

Ako spoznať, že ste obeťou emočného týrania?

Ak máte vo svojej mysli pochybnosti, že vás niekto týra, pravdepodobne to tak aj je. Aj keď je emocionálne týranie ťažšie rozpoznateľné ako fyzické, stále existujú zjavné príznaky, ktoré si môžete všimnúť tak, že im budete venovať pozornosť. Ak sa vás niekto pokúsi ovládnuť, bude vám hovoriť, s kým sa môžete rozprávať a komu sa máte vyhýbať, potom s najväčšou pravdepodobnosťou s vami manipuluje.

Foto: Pexels/RODNAE production

Manipulácia je najčastejšou formou emocionálneho týrania. Často môže mať podobu verbálneho napádania. Rovnako sa môže tento druh ujmy skrývať za sarkazmom, vtipmi alebo dokonca láskavými radami. Takéto niečo je oveľa ťažšie odhaliť.

6 znakov verbálneho týrania, ktoré je ťažké rozpoznať:

#1 Blokovanie

Aby sa predišlo ďalším konfrontáciám, násilník sa pokúsi zablokovať konverzáciu zmenou témy alebo tým, že vás nejako utíši. Robia to často, ak sa im nepáči priebeh vašej diskusie alebo keď sa obávajú, že by stratili ich nadvládu nad vami.

#2 Podkopávanie

Túto stratégiu násilníci využívajú na zníženie vašej sebaúcty, čo výrazne oslabuje vašu pozíciu pri konfrontáciách. A ak by to nefungovalo, začnú vás prerušovať, aby sa minimalizovala vaša šanca prevziať kontrolu nad situáciou.

Foto: pexels.com

#3 Vždy proti

Násilníci neznesú prehru, takže namietajú proti všetkému, čo poviete, aby sa ubezpečili, že majú všetko pod kontrolou. Vzpierajú sa každému jednému slovu, ktoré poviete, aby si zachovali svoju nadradenosť.

#4 Veľkosť

Násilník nebude brať do úvahy vaše emócie, pocity, slová a všetko, čo sa snažíte vyjadriť. Namiesto toho sa ubezpečujú, že vás utláčajú tak, že máte pocit, akoby vaše skúsenosti boli irelevantné.

#5 Zadržanie

Pretože ste s najväčšou pravdepodobnosťou citovo viazaní na svojho násilníka, použije to proti vám. Aj keď práve teraz potrebujete prejavy lásky, náklonnosti a pomoc, on vám to neposkytne vtedy, keď to chcete vy. Takto má istotu, že vás môže ľahko ovládať, kedykoľvek bude chcieť.

Foto: Unsplash/
Eric Ward

#6 Gaslighting

Násilníci spravia čokoľvek, aby sa vyhli prevzatiu zodpovednosti. Táto technika je známa ako gaslighting – manipulatívna taktika, pri ktorej obeť končí výsluchom seba samého a všetkého okolo seba.

Mali by ste konfrontovať svojho násilníka?

Týranie by sa nikdy nemalo tolerovať, a to bez ohľadu na jeho formu. Pri konfrontácii s násilníkom si však musíte dávať mimoriadny pozor. Niekedy, ak sa ponáhľate, riskujete, že sa dostanete do ešte väčšieho zmätku, ktorý môže byť obzvlášť nebezpečný pre vašu duševnú stabilitu.

Foto: Pexels/Keira Burton

Jedným zo spôsobov, ako sa postaviť násilníkovi, je zaobchádzať s jeho verbálnymi útokmi humorom. Takto by nemali šancu bagatelizovať vaše slová alebo vás podkopávať. Okrem toho by sa cítili dosť nepríjemne, ak by vás videli, ako si užívate konverzáciu, v ktorej sa vás snažia dostať na dno.

Ďalšou vecou, ktorú môžete urobiť je priamo riešiť skutočnosť, že ich správanie je neprijateľné. Môžete im napríklad povedať, aby na vás nezvyšovali hlas alebo aby vás neurážali. A ak budú pokračovať aj napriek tomu, môžete rozhovor jednoducho ukončiť. V tom horšom prípade je však potrebné zohnať profesionálnu pomoc.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov