Dospelosť nie je len číslo. Je to predovšetkým stav mysle, spôsob správania sa, prístup k životu, k povinnostiam, ku vzťahom. Koľkokrát sme aj my od starších počúvali podobné vyjadrenia a púšťali sme ich jedným uchom dnu a druhým von.

Často až na vlastnej koži zistíme, čo to naozaj znamená byť dospelým. Učíme sa na vlastných chybách, snažíme sa neustále zlepšovať a predpokladáme, že ostatní to robia podobne. Lenže… Lenže nemusí to tak byť. Bežne stretávame ľudí, ktorí už dávno dosiahli 18-tku, no sú stále ako deti. Ešte horšie však je, keď ste s niekým takým vo vzťahu. Neradi si to pripúšťame, no v takomto prípade ťaháme za kratší koniec – nie sme rovnocenní partneri. Kvôli tomu potom často skončíme zranení, opustení a znechutení…

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo sa dá robiť? Môžeme predvídať. Týchto 5 prejavov správania vám ukáže, ako sa správa chlap, ktorý je v skutočnosti stále len chlapcom…

Strach zo záväzkov

Rozhodnutie ako výber povolania, vstup do manželstva či rodičovstvo nie sú ľahké, nesú so sebou obrovský záväzok a vyžadujú starostlivé zváženie. Je normálne, že človek potrebuje čas, aby o všetkom poriadne popremýšľal. Ak sa tomu ale niekto sústavne vyhýba a snaží sa ignorovať dôležité otázky a rozhodnutia, je to znakom toho, že je nezrelý a bojí sa prevziať zodpovednosť za seba, za svoj život a za svoje rozhodnutia.

Stáť na mieste, zo strachu z možných chýb je omnoho horšie, ako sa o niečo pokúsiť a potom zlyhať. Ak s vami váš partner odmieta hovoriť o budúcnosti, zvážte, či má zmysel snažiť sa s ním plánovať budúcnosť. Možno to teraz znie tvrdo, no niekedy je lepšie odísť, ako sa potom oveľa viac trápiť.

Unsplash.com/Nicholas Kampouris

Musíte po ňom upratovať

Možno to niekomu príde smiešne až bizarné, no nedokázať po sebe upratať a mať svoje veci v neporiadku je tiež známkou nezrelosti. Iste, každému sa stane, že má hektické ráno a ledva stihne do práce či do školy, no nechávať po sebe permanentný neporiadok je niečo iné.

Ak zdieľate spoločnú domácnosť a máte dojem, že robíte svojmu partnerovi slúžku, skúste s ním o tom hovoriť. Veď pranie, umývanie riadov či vysávanie už v dnešnej dobe nie sú len čisto ženskou záležitosťou – mali by sa rozdeliť rovným dielom. Vedieť sa o seba postarať a plniť si povinnosti týkajúce sa svojho osobného priestoru sú tiež známkou dospelosti.

Postrkovanie

Je aj váš partner jeden z tých ľudí, ktorí budú stáť tam, kam ich dáte? Musíte ho neustále postrkovať a pobádať k tomu, aby niečo urobil? Potom máme pre vás len jednu otázku: Baví vás to a chcete to robiť celý život? Ak nie, tak potom vedzte, že dúfať, že sa raz zmení a začne sám od seba konať, je márne. Jemu predsa vyhovuje aktuálny stav – nenesie zodpovednosť. Veď to vy ste mu povedali, aby urobil to či ono…

Chcete to robiť celý život? Večne niekoho dirigovať a hovoriť mu, čo má robiť? Veríme, že nie. Lebo taký vzťah je pre toho, kto nesie všetku zodpovednosť, mimoriadne náročný a zaťažujúci. A okrem toho, zaslúžite si niekoho lepšieho, niekoho, kto bude ochotný byť vám oporou a viesť vás keď to bude potrebné. Niekoho, kto bude vedieť, čo od života chce.

Unsplash.com/Bruno Aguirre

Nechce sa rozprávať

Nie vážne. Vždy len žartuje, rozoberá nepodstatné veci či svoje vlastné záujmy a záľuby. Keď zvrtnete reč na plánovanie spoločnej budúcnosti, jeho postoj k záväzkom či na debatu o hodnotách a postojoch, je buď ticho, alebo vám povie, že sa o tom nemá chuť baviť.

Jednorazovo sa to ešte dá ako tak akceptovať, no ak sa to deje permanentne, je to signál, že sa takýmto rozhovorom vyhýba. Prečo? Nuž, opäť je to o zodpovednosti, ktorú nechce prijať. A nezabúdajte, muž, ktorý je ešte stále dieťaťom, sa zo všetkého najviac vyhýba debatám o jeho správaní. Myslí si predsa, že on nerobí nič zlé.

Je stále na strednej

Chápaný už nie ako dieťa a zároveň uzavretý v príjemnej bubline laxného prístupu k povinnostiam, s množstvom voľného času na záľuby. Aj takto sa dá vyjadriť to, aký status najlepšie vyhovuje chlapovi – chlapcovi. Najradšej by ostal na veky na strednej a keďže sa to nedá, model fungovania z týchto čias si prenáša do bežného života.

Prácu rieši len keď sa mu chce a tak, ako to jemu vyhovuje, venuje sa hlavne kamarátom a tomu, čo ho baví, užíva si popularitu vo svojom malom svete a verí, že na záväzky a dôležité rozhodnutia má ešte čas.

Unsplash.com/Jared Sluyter

Spoznali ste v týchto znakoch svojho partnera? Veríme, že nie. Žiaľ, pre mnohých mužov je pohodlné hodiť všetku zodpovednosť na svoju partnerku a nemusieť sa starať o nič. Práve podľa zodpovednosti a postoja k povinnostiam a záväzkom zistíte, či je váš partner naozaj dospelý, alebo je ešte stále dieťaťom.

Pozri aj: Viete, čo je „syndróm Petra Pana“? Týchto 5 znakov vám odhalí, či ním netrpí aj váš partner

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov