Čo sa skrýva za týmto záhadným pomenovaním?

Výraz „syndróm Petra Pana“ sa v poslednom období skloňuje pomerne často. Ak ste sa s ním ešte nestretli, toto pomenovanie označuje muža, ktorý sa správa ako Peter Pan, inak povedané – muža, ktorý zásadne odmieta dospieť. Zaujímavé je, že napriek tomu, že podobné správanie sa sa môže vyskytovať (a často sa aj vyskytuje) rovnako u žien, názov syndrómu je „platný“ len u mužov, a to už od roku 1983, kedy ho v rovnomennej knihe popísal  Dan Kiley.

Článok pokračuje pod videom ↓

To, či váš partner trpí „Syndrómom Petra Pana“ spoznáte podľa týchto 5 znakov:

#1: Predstava, že by raz mal dospieť, ho desí

V začiatkoch môže byť takýto muž veľmi milý. Príde vám priam roztomilé, že vás prinúti vziať si deň voľna, aby ste s ním šli do ZOO, či to, že trvá na čokoládových palacinkách, ktoré zavŕšia váš celodenný maratón pozerania rozprávok.

Problém však nastane po opadnutí najväčšej zamilovanosti, kedy zistíte, že tento človek nie je schopný čeliť žiadnym problémom. V momente, keď nejaký načrtnete, buď sa rozhnevá, alebo predstiera, že žiadne problémy vlastne neexistujú.

Nakoľko mu detinskosť tiež bráni nájsť alebo udržať si nejaké seriózne zamestnanie, vám začnú narastať dlhy, začne sa vám hromadiť pracovný stres a celé to môže vyústiť do závažných zdravotných problémov. Utečte, kým môžete.

#2: Nedokáže riešiť konflikty

Ak sa s ním niekedy dostanete do konfliktu, pozná len 2 spôsoby jeho riešenia:

Útek. Buď vás bude mlčaním úplne ignorovať, alebo odíde, alebo sa zamkne v miestnosti, kde vás nebude ani vidieť.

Zákernosť. Naschvál začne robiť veci, o ktorých vie, že ich nedokážete vystáť, len aby vám oplatil, že ste ho dostali do nekomfortnej situácie, kedy musí čeliť konfliktu.

#3: Oblieka sa ako teenager

Keď si dá na vianočný večierok červený sveter so sobom a snehovými vločkami, je to OK. Ak však má 40 a stále sa oblieka ako stredoškolák, niečo nebude v poriadku.

Samozrejme, ak sa cíti najlepšie v starých rifliach, Conversoch a tričku s jeho obľúbenou komiksovou postavou, nie je to žiadny problém – každý by mal nosiť to, v čom sa cíti najlepšie. Ak v tomto oblečení pôjde na stretnutie s kamarátom, je to v poriadku, rovnako ako je v poriadku, keď tak pôjde nakúpiť.

V poriadku však nie je, keď nosí toto oblečenie stále – bez ohľadu na to, či s vami ide do divadla, alebo na rodinnú oslavu.

pixabay.com

#4: Vôbec sa o seba nedokáže postarať

V poriadku nie je ani to, keď váš partner radšej ostane hladný, než by si mal sám otvoriť chladničku a natrieť si krajec chleba. Nehovoriac o tom, že na postup sa vás pýta, aj keď ho výnimočne poprosíte o uverenie vajíčok, alebo párkov.

Samozrejme, keď vycíti, že váš pohár trpezlivosti preteká, občas spraví niečo pre vašu spoločnú domácnosť. Problémom je len to, že vám to v priebehu nasledujúcich 3 mesiacov nezabudne každý deň pripomenúť.

#5: V ničom sa naňho nemôžete spoľahnúť

To, že on sa na vás spolieha ako po finančnej stránke, tak aj v oblasti starostlivosti o domácnosť, preňho ani zďaleka neznamená, že aj vy by ste sa mohli spoliehať naňho.

Možno ste to už niekoľkokrát skúsili, no začal sa vám sťažovať na svoju časovú vyťaženosť, aj keď ste veľmi dobre vedeli, že celý deň pozeral seriály, surfoval na internete alebo spal.

Ak ste v týchto znakoch našli svojho partnera, vedzte, že ak ho aj napriek všetkému ľúbite, nie ste v ľahkej životnej situácii. Pokúste sa s ním ešte raz vážne porozprávať, no ak vás stále nepochopí, mali by ste popremýšľať, čo vám takýto vzťah prinesie do budúcnosti.

Pozri aj: TIETO SIGNÁLY VÁM VYŠLE VAŠE TELO, AK JE TO „TÁ PRAVÁ“ LÁSKA

psych.sk (Henrieta Balázsová), aconsciousrethink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov