Plač, moja, aspoň menej vycikáš,“ hovorievala mi babka. Aj podľa vedcov je plakať úplne prirodzené.

Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, že niekoho rozplače aj obyčajná reklama na pampersky, zatiaľ čo niekto ledva vytlačí jednu slzu pri strate blízkeho človeka? Teda, ak sa mu to vôbec podarí. Má plač vôbec zmysel? Treba nutkanie plakať za každú cenu potlačiť, alebo to má fyziologický či psychologický význam?

Článok pokračuje pod videom ↓

Asi aj vedcov začala trápiť táto otázka. V snahe lepšie pochopiť, čo vlastne znamenajú slzy, začali ich skúmať zo sociálnej, psychologickej i neurovedeckej perspektívy. Nedávne štúdie ukázali, že plač je nielen úplne zdravý, dokonca je tiež dôležitý pre zachovanie duševného zdravia a stability.

unsplash.com

Plač je dobrý pre vaše duševné zdravie

Plač je súčasťou nášho ľudského emocionálneho balíčka. Predstavuje efektívny kanál a určitý filter na ventilovanie znepokojujúcich myšlienok a rušivých udalostí. Časté potláčanie plaču môže z dlhodobého hľadiska viesť k psychickej ujme. Prečo by sme teda mali plakať?

1. Plač zmierňuje stres

Slzy majú terapeutický účinok a plač je vo svojej podstate očistný. Pred tridsiatimi rokmi vedci zistili, že emocionálne slzy majú v sebe viac bielkovín ako slzy, ktoré nám tečú bez prítomnosti emócií (napríklad slzy z krájania cibule). Tvrdia, že pri plači dochádza k dôležitým psychologickým a fyziologickým zmenám. Experimentálny psychológ Alex Goetz, to vyjadril takto:
„Slzy plnia dôležitý účel. Emocionálne slzy, teda tie, ktoré roníme pod vplyvom stresového hormónu, sú najlepším spôsobom vylúčenia stresu. I keď nás plač môže dostať do rozpakov, treba mu dať voľný priebeh. Je to znak toho, že sa nachádzame na vrchole stresu, ktorý je pre náš organizmus škodlivý.“

Fyzický proces hlbokého, emocionálneho plaču v sebe zahŕňa svalové kŕče, zrýchlený dych a slzy, ktoré najprv dosahujú vrchol a potom postupne odznejú. Počas tohto procesu sa telo opätovne napína a relaxuje – a stres spolu s fyziologickými príznakmi postupne odznieva.

2. Plačom budujeme duchovnú húževnatosť

Plačom uznávame naše emócie a staviame sa čelom k ním. Vyhnúť sa negatívnym pocitom alebo ich úplné ignorovanie môže byť škodlivé pre vaše duševné zdravie a môže viesť k úzkosti a k depresívnym poruchám. Miesto plaču máme tendenciu zamestnávať našu myseľ menej produktívnymi mechanizmami, vrátanie alkoholizmu, užívania drog či iných zlozvykov.

3. Plač lieči a pomáha nám zvládať životné situácie

Profesor Roger Baker z Bournemouth University verí, že plač je transformáciou úzkosti do niečoho hmotného. Je to zároveň proces, ktorý znižuje pocit traumy. Ak teda plačeme na základe emocionálneho vypätia a stresu, zároveň tým iniciujeme proces hojenia. Slzy sú stvárnením emocionálnej bolesti do fyzickej podoby. Majú úžasnú schopnosť liečiť a preto ich netreba za každú cenu potláčať.

4. Plač posilňuje vzťahy a podporuje budovanie komunity

Našimi slzami demonštrujeme hlboké emocionálne prepojenie s okolitým svetom a ukazujeme, že nás zaujíma. Plačem ukazujeme ľuďom svoju zraniteľnosť a dávame im najavo, že sme naozaj „dole“. Plač vo zvlášť ťažkých alebo smutných situáciách, ktoré zasiahnu viac ľudí, odstraňuje emocionálne múry a poskytuje iným slobodu sebavyjadrenia. Spoločný plač môže posilniť medziľudské väzby a zbližuje ľudí. A to je predsa funkcia na nezaplatenie.

pixabay.com

Veda teda dokázala, že všetko, čo nám bolo dané, teda aj plač, má svoju funkciu. Je to spôsob, ktorý nám pomôže, aby sme sa cítili lepšie. Samozrejme, žiaden problém nevyrieši, nezmení situáciu, ani nenavráti život milovanému človeku. Ale navráti ľudí naspäť do života, naštartuje hojenie, zmierňuje stres. Skrz plač sa stávame psychicky silnejšími a budujeme vzťahy.To nie je málo, však?

Samozrejme, aj pri plači platí, že všetko s mierou. Ak sa v slzách uzavrieme pred celým svetom a za nič na svete sa nebudeme chcieť pohnúť ďalej, uškodíme len sami sebe. A to predsa nechceme, však?

interez.sk (Michaela), lifehack.org
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov