Byť iný neznamená byť horší.

Možno aj vy, kdesi v kútiku duše cítite, že ste iný. Že nezapadáte. Možno ste si až doteraz mysleli, že to znamená, že ste horší než ostatní. Ale príbeh tejto mladej ženy vás presvedčí o opaku. Presvedčí vás o tom, že byť introvert neznamená, že ste horší. Ste len jednoducho iný. A to je v poriadku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Už ako malá som vedela, že som iná. Myslela som si, že niečo so mnou nie je v poriadku. Učitelia o mne hovorili: „Je taká tichá,“ a rodičia sa ma potom doma neustále pýtali: „Prečo nemôžeš viac rozprávať?“ Nebola som ako ostatní. Bola som iná. Čudná.

Keď som mala 22 rokov, vydala som sa, za teraz už bývalého manžela. Môj partner bol sebavedomý a dokázal sa rozprávať s kýmkoľvek. A jeho rodina bola rovnaká. Milovali tráviť čas spoločne v hlasnom dave detí, súrodencov či sesterníc a priateľov. Často k nám prichádzali na návštevu a rozprávali si vtipy a príbehy plné sarkastických poznámok.

Ja som vždy len sedela ticho na kraji gauča a nikdy som nevedela, ako pokračovať v tomto rýchlo sa rozvíjajúcom rozhovore. Ako sa vonku stmievalo, ja som bola čoraz viac vyčerpaná a jediné, čo som si želala bolo, aby už konečne odišli a ja som si mohla oddýchnuť. Väčšinu večerov som chcela tráviť čítaním knihy, pozeraním filmov alebo hocijakou inou aktivitou len so svojím manželom.

unsplash.com

Pri porovnaní s ostatnými sa môj život zdal byť nudný. Prečo som sa nedokázala nikdy uvoľniť a kráčať s davom? Prečo som nikdy nedokázala zo seba dostať čo i len jediné slovo, keď sme boli niekde s priateľmi? Prečo sa moje predstavy o pohodovom večery tak odlišovali od ostatných?

Bola som iná. Rozbitá. Zlá. Horšia. Tak to muselo byť.

Jedno magické slovo: Introvert.

V jedno popoludnie som si zašla do svojho obľúbeného kníhkupectva, kde som si kúpila knihu, ktorá ma zaujala. Knihu o introvertoch. Prečítala som ju na posedenie. Keď som dočítala aj poslednú stránku, rozplakala som sa. Nikdy som sa necítila viac pochopená, ako vtedy.

Tá krásna kniha mi konečne poskytla odpoveď na otázku, kto som. Som introvert. To slovo sa pre mňa stalo čarovné, pretože vysvetľovalo všetky veci, s ktorými som počas života bojovala. Najlepšie však bolo to, že som nebola sama. Zistila som, že svet je plný takých ľudí, ako som ja.

Hovorte si ,čo chcete o škatuľkovaní ľudí. Ale tento štítok mi zmenil život. Začala som čítať každý článok či knihu o introvertoch, ktorá sa mi dostala do rúk. Konečne mi všetko začalo dávať zmysel. Celý život som sa cítila, že som v nejakej divadelnej hre a hrám podľa zlého scénara. No konečne som pochopila, kto vlastne som.

unsplash.com

Nechápte ma zle. Neodstránilo to úplne všetky moje problémy. Ale bol to prvý krok toho všetkého. Už som vedela, že nie som zlá. Som len introvertná.

Patríte aj vy medzi introvertov?

A čo vy? Aj vy ste vždy cítili, že ste iní? Ľudia sa vás neustále pýtali, prečo nemôžete viac rozprávať?

Ak áno, aj vy možno patríte medzi introvertov. Koniec koncov, tvoríme 30-50% populácie a pomáhame formovať svet, v ktorom žijeme. Vedieme, vytvárame, vzdelávame, inovujeme, podnikáme, riešime problémy, liečime a milujeme. Máme v sebe niečo, čo nikto iný nemá. Môže to trvať niekoľko rokov, kým si to uvedomíme, ale akonáhle zistíme, že sme jedineční, zmení sa to v našu najväčšiu silu.

Ale, najpodstatnejšie vec je, že nie sme horší. Nie je na nás nič zlé. Je v poriadku nezapadať do davu. Byť introvertom je úplne normálna vec.

Rýchly test

Nie ste si istí, či ste viac introvertní alebo viac extrovertní? Tu je rýchly test:

unsplash.com

1. Ak by ste si museli vybrať medzi dvoma možnosťami pre dovolenku snov, ktorá z nich by to bola?

A) Relaxačná dovolenka s výbornou knihou v odľahlej chate s vaším partnerom.

B) Skupinová dovolenka s priateľmi a rodinou spojená s hraním napríklad hazardných hier v Las Vegas alebo párty na výletnej lodi.

Čo ste si vybrali? Ako ste pravdepodobne uhádli, ak ste si vybrali odľahlú chatu, ste skôr introvertný typ. Ak ste vybrali druhú možnosť, ste pravdepodobne viac extrovertní.

2. Predstavte si svoj vysnený deň. Aké aktivity by ste urobili? S kým by ste sa chceli stretnúť?

Ak si predstavíte, že ste obklopený mnohými ľuďmi, ktorí robia niečo aktívne, ste pravdepodobne viac extrovertný. Ak váš vysnený deň zahrňuje aktivity s nízkym počtom ľudí – alebo osamote, ste pravdepodobne viac introvertný.

Pozri aj: 7 dôvodov, prečo sú introverti tými najlepšími priateľmi

introvertdear
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov