Foto: Unsplash/Paola Chaaya

Smútok je emócia, ktorú prežíva každý z nás.

Pamätajte si, že nie je nič zlé na tom, ak ste smutný. Je to iba emócia, ktorú prežíva každý jeden z nás, avšak na rozdielnych úrovniach. Smútok je niečo, čo si musíme v živote prežiť, a je v poriadku byť občas smutným. Ako uvádza portál Thought Catalog, smútok nemusí byť iba zlá vec.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké sú vaše pozitívne vlastnosti?

Existuje množstvo dôvodov, pre ktoré by ste mohli byť smutní. Zamyslite sa nad nimi a spýtajte sa sami seba, či to stojí za váš čas a energiu. Ak áno, tak skúste porozmýšľať nad tým, čo môžete spraviť, aby ste to vyriešili. Choďte postupne. Hovorí sa, že pomalší a rozvážnejší vždy vyhráva.

Foto: Unsplash/Jackson David

Je vo vás omnoho viac. Spomeňte si na všetky dobré veci o sebe. Môžu to byť vaše pozitívne vlastnosti, priatelia, rodina, koníčky a veci, ktoré vás bavia. Jednoducho si spomeňte na všetko to, čo vás robí šťastným. Pripomeňte si, že aj vy ste na konci dňa iba obyčajný človek s vlastnými problémami.

Smútok verzus depresia

Je treba si uvedomiť, že smútok a depresia sú dve odlišné veci. Ak sa cítite byť smutní bez dôvodu alebo pociťujete príznaky depresie, navštívte svojho lekára. Ak nebudete správne liečení, bude sa to iba zhoršovať. Musíte si nájsť spôsob, ako sa toho zbaviť. Ak si myslíte, že ste prekročili hranicu od smútku po depresiu, vyhľadajte jednoducho pomoc. Nie je na tom nič zlé. Máte právo na šťastie a pohodu. Nemali by ste svoj mozog klamať, treba prijať veci také, aké sú.

Foto: Unsplash/AH NP

Je veľmi dôležité zdôrazniť, že šťastie nie je vždy voľbou. Pre niekoho, kto s niečím bojuje, to nie je vždy možnosťou. Najskôr sa musia vyliečiť. Je to nevyvrátiteľný spôsob, ako dosiahnuť pokoj. Môže to chvíľku trvať, ale vaše šťastie na vás niekde čaká.

Treba si veriť

Cesta za šťastím je dlhá a kľukatá. Znova a znova padnete, ide o nepríjemnú pravdu. Nakoniec sa ale postavíte a budete tam, kde ste vždy chceli byť. Získate múdrosť a nebojácnosť. Všetko to bude iba vďaka tomu, čo ste  si prežili.

Vedzte, že žiadny neúspech nie je ďaleko od toho, po čom túžite. Pamätajte si, že treba požiadať o pomoc. Pripomínajte si, že vždy existuje nádej na zajtrajší deň. Pozerajte sa na slnko, aj cez zamračenú oblohu. Verte, že existuje nádej, ale hlavne verte v seba. 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov