Zdroj: Pexels

Schopnosť dobre komunikovať nie je daná každému.

Radíte sa medzi tých, ktorí oplývajú bohatou slovnou zásobou? To, že poznáte množstvo slov však automaticky neznamená, že ich dokážete v komunikácii s druhými aj efektívne použiť a vyjadriť nimi presne to, čo zamýšľate. Niektorí ľudia sú jednoducho lepšími komunikátormi ako tí druhí, a pritom o tom ani nemusia vedieť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak ste zvedaví, ako dobre a akým spôsobom komunikujete s ľuďmi vo svojom okolí, urobte si nasledujúci osobnostný test, ktorý publikoval portál Your Tango. Stačí sa pozrieť na nasledovnú optickú ilúziu a uvedomiť si, čo vám udrelo do očí ako prvé.

1. Ak ste ako prvé uvideli mužskú nohu

V tomto prípade je vám vlastná priama komunikácia. Na nič sa nehráte, formulovať vaše myšlienky či pocity a zdieľať ich so svojím okolím vám nerobí problém. Ľudia určite ocenia, že máte vlastný názor, ktorý sa nebojíte prezentovať.

V niektorých situáciách však vaša neustála priamosť môže na druhých pôsobiť trochu skľučujúco tým, že nenecháva dostatok priestoru pre ich pocity. Každý je iný, a preto by ste pri vašom spôsobe komunikácie mali brať ohľad aj na túto skutočnosť.

2. Ak ste ako prvé uvideli ženskú nohu

Ste typ človeka, ktorý radšej dlhšie premýšľa, kým prehovorí. Niekedy sa vám nedarí hneď nájsť tie správne slová na vyjadrenie vašich pocitov, prípadne v procese utriedenia myšlienok poviete veci, ktoré si navzájom odporujú.

Je v poriadku, ak sa riadite heslom „dvakrát meraj a raz rež“, treba si však dať pozor na dlhšie ticho, ktoré býva druhou stranou často vnímané ako veľavravné. Vtedy už len ťažko budete môcť ovplyvniť to, ako sa niektoré veci interpretujú.

3. Ak ste uvideli obe nohy naraz

Ste človek, ktorý sa nad tým, čo vypustí z úst takmer vôbec nezamýšľa a jeho komunikácia je primárne ovládaná impulzmi. Jednoducho povedané, ak sa vám v hlave zrodí nejaký názor alebo nápad, nemáte problém okamžite ho interpretovať druhej strane. Práve vďaka tomu vás ľudia často považujú za zábavných a komunikáciu s vami vyhľadávajú.

Aj napriek tomu však občas nie je jednoduché udržať s vami krok. Preto nezaškodí, ak si pred tým, než prehovoríte, necháte aspoň pár sekúnd na premyslenie. Možno potom znížite riziko toho, že sa vám podarí povedať niečo, čo budete neskôr ľutovať.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov