Aké bizarné teórie mali kedysi ľudia o ženskom tele?

Ľudia v minulosti verili mnohým veciam, ktoré sa nám už dnes, vďaka modernej vede, zdajú úplne bizarné. Ak by ste v dnešných dňoch vyhlásili, že zem je plochá ako doska, všetko vo vesmíre sa točí okolo mesiaca, alebo že krviprelievanie je skvelá vec, pravdepodobne by ste boli považovaný za blázna. A presne takéto bizarné povery kolovali v minulosti aj o ženách a ženských telách. Veď presvedčte sa sami, čomu ľudia niekedy verili.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ženy, ktoré masturbujú, majú plochý hrudník

Vo viktoriánskej dobe bola masturbácia priam nepredstaviteľná. Ľudia teda verili, že môže viesť aj k oneskoreniam v raste, napríklad k zlyhaniu žľazového vývoja, a teda ženy, ktoré masturbujú, majú jednoducho povedané, plochý hrudník.

Menštruujúce ženy dokážu zabiť roj včiel

Staroveký rímsky autor, vedec a filozof Plínius Starší zostavil encyklopédiu s názvom „Prírodná história“, v ktorej venoval celú časť všetkým „schopnostiam“, ktoré údajne majú menštruujúce ženy. Plínius veril, že žena je počas svojho cyklu nevyspytateľnou silou a dokáže, okrem iného, tlmiť jas na zrkadlách, vytáčať psov do nepríčetnosti, preklínať všetky rastliny alebo zabíjať roje včiel. Ak by menštruujúca žena vstúpila do búrky, zastavila by ju. Ak by chytila ostrý nôž, otupila by ho a ak by pozrela na železo, zhrdzavelo by.

pixabay.com

Ženy majú putujúce maternice

Ďalší velikán, grécky lekár Hipokrates, má všetky zásluhy na tom, že zaviedol pojem „hystéria“. Termín hystéria bol kedysi považovaný za frázu, ktorá popisovala všetko, čo súviselo s duševným alebo fyzickým zdravým ženy. Príčina? Putujúca maternica. Po celé stáročia ľudia verili, že ženská maternica sa po celom tele pohybuje ako živý parazit. Dokonca ju prirovnávali k zvieraťu, ktoré sa pohybuje sem a tam.

Ženy nemajú sexuálne túžby

Myšlienka hystérie pretrvávala aj počas viktoriánskeho obdobia. Sexuálne túžby boli pre ženy úplne tabu. Ľudia verili, že iba muži majú sexuálne chúťky a sex pre ženu nepredstavuje radosť, ale záťaž, ktorú musí pretrpieť. Sexuálne impulzy boli tak potláčané, že ženy museli ísť k lekárovi, aby sa uvoľnili zo svojej „hystérie“.

Príznaky zahŕňali erotické fantázie, podráždenosť a vlhkosť medzi nohami. Lekári tak ručne stimulovali ženský klitoris a liečba hystérie viedla k vynájdeniu vibrátora. Ľudia sa vôbec nepozastavovali nad tým, že ženy majú tiež sexuálne potreby a lekári neposkytujú potrebnú lekársku starostlivosť, ale namiesto toho dávajú ženám orgazmus.

pixabay.com

Čítanie a vzdelávanie robí ženy neplodné

Na rozdiel od dnešných moderných žien, ktoré študujú na univerzitách, čítajú, vzdelávajú sa a vládnu svetu, ľudia v minulosti verili, že ženy, ktoré čítajú, sú neplodné. Táto teória bola mimoriadne rozšírená, najmä u profesora z Harvardu, Edwada H. Clarka. Clarke odporučil, aby dievčatá dostávali len obmedzené vzdelanie, aby tak nedošlo k poškodeniu ich zdravia alebo schopnosti nepočať dieťa.

Pozeranie sa na škaredé veci počas tehotenstva zapríčiní, že aj dieťa bude škaredé

Ľudia si v 18. storočí si mysleli, že veci, ktoré žena vidí, majú vplyv na to, ako bude vyzerať jej potomok, alebo že žena môže priamo ovplyvniť výzor jej dieťaťa. Veľmi sa odporúčalo, aby sa ženy vyhýbali škaredým veciam, viete – aby nemali škaredé deti.

Ženské mozgy sú menšie a zvládnu menšiu dávku informácii

Ženy veľmi dlho bojovali o to, aby mali právo voliť. A viete čo? Jedným z dôvodov, prečo ženám nebolo umožnené hlasovať, bolo to, že ich menšie mozgy z nich robili duševne horších ľudí, ako boli muži. Členovia protizdravotných hnutí, ako je napríklad Národná asociácia proti ženám (NAOWS), tvrdili, že ženy nemali schopnosť chápať politiku, a preto by nemali mať volebné právo.

pixabay.com

Menštruačná krv je diabol žijúci v tele ženy

V 16. a 17. storočí sa verilo, že menštruačná krv je zlo, ktoré drieme vo vnútri tela každej ženy a že je jedovatá. Práve preto sa jej ženy raz mesačne zbavovali, aby sa očistili. Čo ale so ženami, ktoré vstúpili do menopauzy a nemenštruovali už každý mesiac? Tie boli považované za čarodejnice a bosorky a boli obvinené z čarodejníctva.

Ženy majú menej zubov než muži

Nielen Rimania mali celkom zvláštne názory na ženy. Aj staroveký grécky filozof, Aristoteles, mal obrovský vplyv na západnú filozofiu. Aj keď bol považovaný za naozaj veľkého mysliteľa, jeho názory na ženy boli trochu problematické. Bol presvedčený, že žena je „neúplnou verziou človeka“ a prejavuje sa to napríklad tak, že má menej zubov ako muž. V sociálnej hierarchii ženy zaraďoval o trochu vyššie ako otrokov, ale rozhodne nižšie ako mužov.

Pozri aj: Sex pred kňazom či právo na vraždu manželky. Toto je 10 naozaj bizarných spôsobov, ktorými sa ľudia v minulosti snažili zachrániť svoje manželstvo

thelist
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov