Základ každého dobrého a funkčného vzťahu.

Ako to tí ľudia robia? Ako dokážu mať úspešní vzťah? To povestné šťastie v láske? Ako je to možné, že im to funguje? Nuž, hneď prvou vecou je, že na vzťah treba dvoch. A obaja sa musia snažiť rovnako. Dobrý, úspešný a dlhotrvajúci vzťah sa buduje mesiace a roky, nevznikne len tak. Aké sú ešte ďalšie spoločné vlastnosti všetkých, ktorí takýto vzťah majú?

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Flexibilita

Hneď na začiatok je dôležité si uvedomiť, že nie celý svet sa točí len okolo vás. Nie ste stredobodom vesmíru. A preto nie vždy bude všetko len podľa vašich predstáv. Niekedy budete musieť ustúpiť alebo nájsť kompromis. Každý, kto má v láske šťastie vám potvrdí, že bez žiadnych ústupkov a s prehnanou tvrdohlavosťou ďaleko nezájdete.

#2 Zmysel pre humor

Je dôležité vedieť si urobiť „srandu“ aj z problémov a nebrať život až príliš vážne. A je dôležité si vedieť urobiť srandu aj zo seba. Pretože humor je presne tá dôležitá vec, ktorá vám pomôže prežiť krušné chvíle. Bez neho to nepôjde.

#3 Empatia

Niekedy sa musíme vcítiť do tej druhej osoby. Aj keď si pravdepodobne nikdy nebudeme schopní na sto percent predstaviť, čo zažíva, môžeme sa o to aspoň pokúsiť. Môžeme jej aspoň ukázať, že sme tu pre ňu a sme pripravení ťahať s ňou ten kríž.

pexels.com

#4 Schopnosť prekonzultovať svoje potreby

Každý má svoje potreby. A pre dvoch ľudí vo vzťahu je dôležité, aby ich navzájom poznali a snažili sa to jeden druhému uľahčovať. Pretože len ťažko môže fungovať niečo, kde neviete, čo ten druhý vlastne chce.

#5 Zvedavosť

Možno by ste to nepovedali, ale v každom vzťahu musí byť aj dávka zvedavosti. Zvedavosť, ktorá nám umožní sa toho druhého opýtať, čo sa stalo, keď vidíme, že je smutný. Zvedavosť, ktorá nám umožní bližšie spoznať toho druhého, keď zbadáme, že sa správa inak. Zvedavosť, ktorá pridá do vzťahu trochu korenia.

#6 Trochu sebavedomia

Nejde o to vedieť si presadiť svoj názor za každú cenu – aj keby ste mali ísť cez mŕtvoly. Ide o to mať nejaký názor. Nejde o to myslieť si, že ste niečo viac, ako ten druhý. Ide o to uvedomiť si, že ste na rovnakej lodi. Ide o to, že je dôležité mať jasno v tom, čo chcete, čo dokážete tolerovať a čo už je mimo vás.

#7 Pozitívne myslenie

Tento bod je tak veľmi klišé, ako len môže byť. Ale mať pozitívne myšlienky a vedieť si zachovať chladnú hlavu je niekedy to jediné, čo nám zostáva. Musíte mať nádej a vieru v to, že všetko zlé prejde a slnko sa potom znova objaví.

#8 Otvorenosť voči novým možnostiam

Vzťah si prechádza mnohými výzvami, ale pokiaľ nebudete otvorení novým veciam, nikdy ich neprekonáte. Niekedy je to aj o tom vedieť vystúpiť z vašej komfortnej zóny a vyskúšať niečo nové.

unsplash.com

Pozri aj: Toto je 5 štádií každého vzťahu. Nevyhnete sa ani jednému z nich a v tom prvom by ste chceli uviaznuť navždy

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov