Vedeli ste, že existuje napríklad fóbia zo straty mobilu?

Ľudská myseľ a psychika sú oblasťami, ktorým sa venuje veľmi veľa pozornosti, no aj tak prinášajú neustále nové a nové zistenia. My vám prinášame osem z nich, o ktorých ste doteraz možno nepočuli.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Fóbia z existencie bez mobilného telefónu je skutočná

Nazýva sa nomofóbia a predstavuje stav, kedy sa jedinec desí už len predstavy, že by mal byť bez svojho mobilného telefónu. Štúdia z roku 2010 dospela k znepokojivému zisteniu, kedy ž 54% respondentov uviedlo, že s nomofóbiou už skúsenosť majú. Vo všeobecnosti však možno povedať, že týmto stavom trpí viac žien, než mužov.

#2: Nálada druhých ľudí nás ovplyvňuje viac, než si myslíme

Vedci nazývajú tento fenomén „emocionálnou nákazou“. Je totiž dokázané, že podvedome sa nechávame ovplyvňovať náladami ľudí, ktorí nás obklopujú viac, než si to uvedomujeme. Človek má dokonca tendenciu kopírovať nielen náladu druhých ľudí, ale aj spôsob vyjadrovania sa, či ich reč tela.

pexels.com

#3: Zlomené srdce vyvoláva skutočnú fyzickú bolesť

Výskumy z posledných rokov dokázali, že láska môže naozaj bolieť, a to nie len psychicky. Štúdie ukázali, že oblasti mozgu, ktoré spracovávajú fyzickú bolesť sú úzko prepojené s oblasťami, ktoré spracovávajú úzkosť. Skúmaním ľudí, ktorí sa práve trápili stratou milovanej osoby sa zistilo, že v ich srdci skutočne došlo k fyziologickým zmenám, ktoré spôsobovali fyzickú bolesť.

#4: Objatie vyvoláva dôveru

O pozitívnom vplyve objatí sa toho hovorí veľa. Dokázalo sa tiež to, že pri objatí, ktoré trvá dlhšie ako 20 sekúnd sa uvoľňuje hormón oxytocín, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri budovaní a upevňovaní dôvery.

#5: Ľudská morálka klesá so stúpajúcou únavou

Viaceré výskumy sa zhodujú v tom, že schopnosť odolať pokušeniu je spojená s tým, akú mieru únavy práve pociťujete. Ľudia majú totiž oveľa menšie sebaovládanie, ak sú unavení. Toto zistenie podľa vedcov vysvetľuje aj fakt, prečo sú ľudia najviac neverní a najviac trestných činov páchajú práve v noci.

pexels.com

#6: Ak ste akýmkoľvek stimulom vystavovaní príliš často, zvyknete si na ne

Tento jav sa nazýva desenzibilizácia. Potvrdila sa napríklad aj pri výskume, ktorý zistil, že rodičia, ktorí sledovali filmy obsahujúce sexuálne a násilné scény častejšie, boli benevolentnejší a sledovanie takýchto filmov povolili aj svojim deťom. Ďalšia štúdia potvrdila zvýšenú toleranciu násilia u detí, ktoré hrali počítačové hry, kde sa násilie vyskytovalo.

#7: Čokoláda spúšťa v tele človeka rovnaké chemické procesy, ako zamilovanosť

Čokoláda totiž obsahuje látky, ktoré v tele človeka spúšťajú rovnaké chemické procesy ako tie, ktoré prežíva vtedy, keď sa do niekoho zaľúbi. Čokoláda prispieva tiež k dobrej nálade, či k lepšiemu spánku.

#8: Zaneprázdnenosť z vás spraví šťastnejšieho človeka

Viacero výskumov sa zhoduje v tom, že zaneprázdnení ľudia sú šťastnejší. Dôvod je pritom jednoduchý – ak máte priveľa práce, sústredíte sa len na ňu a nemáte čas premýšľať nad problémami. Naopak, „nečinní“ ľudia, ktorí mali viac času vo výskumoch priznali, že nad svojimi problémami premýšľajú častejšie.

Pozri aj: 10 JEDNODUCHÝCH SPÔSOBOV AKO SA VYHNÚŤ ZBYTOČNÝM PROBLÉMOM, KTORÉ SI SAMI VYTVÁRAME

psych.sk (Henrieta Balázsová), psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov