Svet sa modernizuje ale zdá sa, že v niektorých veciach nejako zaostávame.

Ľudia si radi myslia, že všade na svete platí rodová rovnosť. Je predsa rok 2017 a ženy môžu slobodne hlasovať, mať vlastné kreditné karty bez súhlasu manželov, alebo môžu pozerať olympijské hry. Čo by teda ešte viac mohli chcieť? Ako sa ukazuje, odpoveď je, že ženy nemôžu robiť ešte príliš veľa vecí. Mnohé z nich nemohli robiť pred takmer sto rokmi a mnohé z nich nemôžu robiť ani teraz. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Jednoduchý prístup k potratu

Potrat je v súčastnej dobe legálny, to je síce pravda, no stále existujú konzervatívni politici, ktorí sa snažia celú situáciu skomplikovať. Znižujú finančné prostriedky na kliniky a majú nepraktické požiadavky na zdravotných pracovníkov, výsledkom čoho je to, že potrat pre ženy vôbec nie je taký jednoduchý, ako by sa to mohlo zdať. A už ani nehovoriac o všetkých odsudzujúcich reakcií od okolia.

Využitie garantovanej platenej materskej dovolenky

Aj po takmer sto rokoch sa v niektorých prípadoch veci veľmi nezmenili a ženám sa nie vždy dostane platenej materskej dovolenky. Napríklad, USA sú poslednou rozvinutou krajinou, ktorá takúto možnosť neposkytuje. Iné krajiny ju aj poskytujú, no peniaze veľakrát nestačia na pokrytie všetkých výdavkov spojených s dieťaťom.

foto: pixabay.com

Žitie s priateľom

Život s priateľom je, aj napriek nemilým a pochybným slovám staršej generácie, celkom bežnou záležitosťou. Ale aj napriek tomu vo svete ešte existujú štáty, ktoré nepodporujú spolužitie partnerov, ak nie sú zosobášení.

Kupovanie sexuálnych hračiek

Verte či nie, ale predaj sexuálnych hračiek pre ženy je v niektorých štátoch stále regulovaný. Niekde na ich kúpu musíte predložiť dôvod – vzdelávací či lekársky, inde sa to zase môže redukovať na maximálny povolený počet.

pixabay.com

Dostať materstvo pod vlastnú kontrolu

Až donedávna ženy potrebovali povolenie svojho manžela, aby mohli vykonať sterilizáciu. Dnes to už nie je povinné, ale lekári môžu (a aj to často robia) odmietnuť vykonať tento zákrok, najmä u mladých žien. Ich dôvody naznačujú, že je to kvôli tomu, že ženy sa môžu rozhodnúť neskôr mať rodinu. Legálne môžu lekári slobodne odmietnuť takéto postupy, pokiaľ ich dôvody nie sú založené na náboženstve alebo etnickom pôvode.

Získať rovnaké práva pred zákonom

V roku 1923, tri roky po udelení volebného práva ženám, sa feministky snažili zaviesť Zmenu a doplnenie o rovnakých právach (ERA), ktorá zakazuje diskrimináciu na základe pohlavia. Vtedy neprešla a o 94 rokov neskôr neprešla tiež. V súčasnosti boli prijaté zákony na zabránenie diskriminácii na základe etnickej príslušnosti, náboženstva alebo schopností, ale ERA chýba stále. Niektoré štáty prijali zákony na ochranu žien, ale boj proti ERA pokračuje aj v roku 2017.

Pozri aj: 8 drobností a fráz, ktorými každodenne zahanbujeme ženy vo svojom okolí

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov