Veľa ľudí má naozajtstné problémy so spánkom. Nemôžu zaspať, či sa stále počas noci budia. Aj týchto šesť vecí teda môže mať vplyv na to, aký kvalitný spánok máme.

Veľký počet ľudí má naozaj zlú kvalitu spánku, večer sa im nedarí zaspať, celú noc sa budia,  a po prebdenej noci sa cítia ešte viac zničení než pred tým, ako si šli ľahnúť. Podľa doktorov by sme mali spať každú noc sedem až deväť hodín. Samozrejme, že u mnohých ľudí sú tieto čísla veľmi nereálne, pretože stále je tu niečo, kvôli čomu jednoducho nemôžu v noci spať. Možno vás niečo z toho prekvapí, možno nie, no aj toto je šesť celkom zvláštnych vecí, pre ktoré sa nám nedarí v noci dobre spať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vina

Jedným z dôvodov, prečo sa nám nedarí večer zaspať a budíme sa celú noc, môže byť aj vina. Podľa prieskumu, až 72 percent žien a 61 percent mužov má problém so spaním kvôli pocitu viny. Podľa odborníkov je nespavosť u žien spôsobená vinou vyššia kvôli tomu, že sú viac empatickejšie než muži.

pexels.com

Nevera

Podvádzanie partnera nemá až tak veľký vplyv na kvalitu spánku, ako sa podľa prieskumu očakávalo, no predsa tam nejaký vplyv je. Zhruba 34 percent ľudí z tých, ktorí boli verní svojím partnerom, spia dobre. Podobne, 31 percent z tých, čo svojich partnerov podvádzajú spia taktiež dobre. To znamená, že je to skoro narovnako. Iba 25 percent z celkového počtu ľudí malo po nevere so spánkom problémy. Možno sa teda báli odhalenia alebo ich taktiež zožierala už spomínaná vina.

pexels.com

Nočné mory

Každý už aspoň raz v živote zažil, aké je to mať nočné mory. Nočné mory môžu zapríčiniť zlú kvalitu spánku, častejšie budenie sa v noci a samozrejme, zvýšenú nespavosť. Veď, kto by sa chcel vrátiť do krajiny snov, keď ho tam čaká iba strach? Podľa prieskumu u tých, ktorí dlhšie zaspávajú je väčšia pravdepodobnosť, že sa im bude snívať zlý sen než u tých, ktorí zaspia zhruba do tridsiatich minút.

pexels.com

Byť dobrým človekom

Možno to znie naozaj čudne a veľmi prekvapivo, no podľa rôznych štúdii a prieskumov ľudia, ktorí robia dobré veci ako napríklad to, že dávajú peniaze bezdomovcom na ulici, podporujú ostatných, aktívne sa bijú za cudzie práva či mnohé iné aktivity, majú presne rovnaký spánok ako tí, ktorí sa priznávajú k rasizmu či homofóbii. Možno je to pre to, že obe tieto skupiny majú pocit, že oni sú tie, ktoré majú pravdu.

pexels.com

Vzťah s rodičmi

Zdá sa, že láska a podpora od našich rodičov naozaj dokáže urobiť zázraky. Takmer 40 percent z tých, ktorí sa zúčastnili istého prieskumu uviedlo, že majú so svojimi rodičmi naozaj dobrý vzťah. Ukázalo sa, že aj kvalita ich spánku počas noci bola najvyššia. Ak si to uvedomujeme alebo nie, zaspávame s pocitom, že sme milovaní a podporovaní, je jasné, že sa nám spí lepšie. Pretože ak vzťah s našimi rodičmi nie je až tak dobrý, môžme sa cítiť dosť unavene. Fyzicky a psychicky.

pexels.com

Práca

Práca môže byť pre niektorých ľudí veľmi stresujúca či dokonca ovplyvňovať naše životy tak, až nám nedá pokoj ani v noci. U každého je to samozrejme individuálne no ukázalo sa, že ľudia, ktorí pracujú v oblasti marketingu, reklamy, peňažníctva alebo poisťovníctva, spia najlepšie. Naopak vedci, dôchodcovia, nezamestnaní a tí, čo pracujú v zábavnom priemysle hlásia, že ich kvalita spánku je najhoršia.

Pozri aj: 6 DÔVODOV, PREČO BY SME MALI TRÁVIŤ VIAC ČASU NAHÍ

psych.sk (Alexandra Geletová), bustle.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov