V dobe v ktorej je nahota spájaná len so sexualitou a pre mnohých je to stále neprekonané tabu sa ľudia často nezamýšľajú nad tým, že môže mať na nás aj pozitívne účinky. A nie len na našu psychickú stránku ale aj na tú fyzickú. Takže ak si sa jej doteraz vyhýbal len kvôli všeobecnému názoru spoločnosti, je čas to zmeniť.

Nezáleží na tom koľko máš rokov, či si muž alebo žena, všetkých nás učili, že nahota inde ako za dvere spálne jednoducho nepatrí. Ale prišiel čas prekonať toto klišé a úprimne si povedať, že nejaký ten čas strávený bez oblečenia (samozrejme nie na verejnosti) by si mal nájsť miesto u každého z nás. Ak stále váhaš, možno ťa nasledujúce dôvody presvedčia, prečo by si sa tomu nemal vyhýbať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aby sme sa cítili lepšie vo svojom vlastnom tele

Veľa žien má problémy zmieriť sa s tým, ako ich telo vyzerá, hlavne ak majú deti. Mnohé z nich sa dokonca vyhýbajú tomu, aby samé seba videli kompletne nahé či už v zrkadlách alebo po sprche, keď sa radšej rýchlo zabalia do uteráku aby sa vyhli pohľadu na seba. Týka sa to však aj niektorých mužov a tým, že sa budeme tlačiť do toho, aby sme strávili viac času nahí, zvykneme si na to, že naše telo je naša súčasť a nemáme sa za čo hanbiť aj keď nie je dokonalé a zaslúži si rešpekt. To, že sa naučíme svoje tele rešpektovať a budeme sa v ňom cítiť dobre je už len kúsok od toho, aby sme ho začali milovať.

Aby sme podporili kojenie

Mladým matkám môže čas strávený bez oblečenia pomôcť s kojením. Nechajú prsia dýchať čo im pomôže cítiť sa fyzicky lepšie a navyše sa môžu vďaka tomu vyhnúť rôznym infekciám a odreninám, ktoré môžu nastať kvôli nepohodlným podprsenkám medzi jednotlivými kojeniami.

Pexels

Aby sme podporili intimitu

Či už si vo vzťahu alebo v manželstve, čas strávený bez oblečenia môže prirodzene viesť k podpore intimity. Napriek tomu, že sa na jednej strane hovorí, že niektoré veci by mali zostať v spálni, túlenie telo na telo môže v partnerskom vzťahu len pomôcť. Štúdie ukazujú, že kontakt matky s dieťaťom pri kojení produkuje u dieťaťa oxytocín čo je hormón „lásky“, a rovnako je to aj u dospelých. Fyzické spojenie znamená aj emocionálne.

Aby sme podporili zdravie

Tým, že necháš svoje dolné partie častejšie nahé môže byť pre teba oveľa zdravšie. Niektoré materiály, z ktorých je vyrábané spodné prádlo ťa nenechajú „dýchať“  a to môže spôsobovať podráždenie pokožky alebo infekcie. Neplatí to však len pre umelé materiály ale v niektorých prípadoch môže byť aj bavlna pre teba škodlivá, a preto je niekedy najrozumnejšie žiadne spodné prádlo nemať a nechať pokožku dýchať.

Pexels

Aby sme lepšie spali

Najlepší spôsob ako sa dobre vyspať je znížiť svoju telesnú teplotu. Nielenže to zlepšuje kvalitu spánku ale pomáha to aj tvojmu telu aby pracovalo lepšie.  Zbavuje sa toxínov, regeneruje bunky a spaľuje tuky. Jedna štúdia dokonca zistila, že zníženie telesnej teploty v noci zrýchľuje metabolizmus.

Aby sme boli šťastnejší

V dnešnej dobe robíme všetko pre to aby sme sa vzdialili od svojich prirodzených základov, ale v konečnom dôsledku vrátiť sa k nim je možno všetko, čo potrebujeme k tomu aby sme boli šťastní a z toho vyplýva aj zdravší. Trávenie viac času bez oblečenia zvyšuje sebavedomie, náš pohľad na vlastné telo ale aj celkovú spokojnosť. Tým, že sa vrátime k prirodzenosti sa môžeme stať vo všeobecnosti šťastnejšími.

Pexels

Samozrejme keď ide o takú intímnu vec ako je nahota ak to tebe nepríde pohodlné a prirodzené nerob to. Ale zase naopak ak cítiš, že nejaký čas strávený bez oblečenia je to čo potrebuješ len do toho, neboj sa. Hlavne nech sa ty cítiš najlepšie.

Pozri aj: PREČO NEEXISTUJE PRIATEĽSTVO MEDZI MUŽOM A ŽENOU?

interez.sk, (Ivana G.), huffingtonpost.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov