Ročne si dobrovoľne zoberie život viac ako milión ľudí. Toto číslo je alarmujúce...

„Prečo to urobil? Veď to bol taký dobrý človek! Stále sa smial, bol spoločenský, mali ho radi…“ Aj takéto bývajú reakcie na nečakaný a dobrovoľný odchod zo sveta človeka, ktorého sme poznali. Ľudí vždy chytí panika, nepochopenie a odcudzovanie toho, kto žiaľbohu nedokázal vidieť svetlo na konci tunela. Čo ich k tomu viedlo? Tak sa zdá, že psychológovia prišli na dve univerzálne dôvody, pre ktoré sa ľudia rozhodnú siahnuť si na život. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Každý dobrovoľný odchod zo sveta v sebe ukrýva desivý a unikátny príbeh. Psychológovia sa preto rozhodli preskúmať, čo majú všetky tieto príbehy spoločné. Ich zistenie vás možno neprekvapí, no je potrebné hovoriť o ňom. Dvomi najčastejšími príčinami samovrážd sú totiž beznádej a emocionálna bolesť. Dva najčastejšie dôvody, kvôli ktorým ľudia dobrovoľne opustia tento svet.

Dostávajú sa do zúženého stavu vedomia, nevedia si pomôcť, často ostávajú so svojím problémom sami a nedokážu si udržať nadhľad v komplikovanej životnej situácii.

Ak by existoval posmrtný život, bola by to voči samovrahom veľká zlomyseľnosť.

Výsledky štúdie zameranej na najčastejšie príčiny samovrážd tak podkopali zaužívané presvedčenie. Finančné dôvody, volanie o pomoc či neschopnosť nájsť východisko z nejakého problému nie sú prioritným dôvodom na samovraždu. Hlavnou príčinou je neskutočná emocionálna bolesť a pocit, že sa toto obdobie nikdy neskončí. Práve z tohto pocitu pramení aj beznádej.

pixabay.com

Profesor David Klonsky, spoluautor štúdie, to vidí takto: „Niekoho to síce môže prekvapiť, ale výsledky štúdie ukázali, že sa treba zamerať skôr na motiváciu, prečo ľudia páchajú samovraždy. Doposiaľ sa skúmal typ ľudí, demografia, genetické predpoklady, vek, príslušnosť k pohlaviu a podobne. No dôležitejšie, než začlenenie do nejakej skupiny, je zistiť motiváciu, ktorá ľudí vedie k takémuto rozhodnutiu.“

V štúdii výskumný tím analyzoval 120 ľudí, ktorí sa v posledných troch rokoch pokúsili spáchať samovraždu. Práve tí beznádej a emocionálnu bolesť uviedli ako najčastejšie príčiny. Na treťom mieste hľadali v samovražde únik zo svojich problémov a taktiež nechceli nikoho zaťažovať. Za zmienku stoja aj ďalšie dôvody – ľudia cítia, že nikam nepatria a boja sa zmien.

Profesor Klonsky na záver dodáva: „Pochopiť dôvod, prečo sa niekto pokúsi spáchať samovraždu, môže byť kľúčové. Pomôže nám to viac ho pochopiť a vyliečiť ho. Nefunguje univerzálny model, ktorý by fungoval na každého. Preto musíme zvoliť individuálny prístup.“

Určite nám dáte za pravdu, že zabúdame rozprávať o svojich problémoch. Chceme ukázať len tú silnú stránku, bojíme sa zlyhania či odsudzovania. No niekedy je vyložiť karty na stôl riešenie, ktoré nám môže zachrániť život. Netreba sa báť byť slabým. Veď aj slabosť je prirodzenou črtou každého človeka…

Pozri aj: Týchto 5 varovných signálov vám napovie, že niekto premýšľa nad spáchaním samovraždy

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov