Dozvedieť sa o sebe niečo viac nikdy nie je na zahodenie...

Ľudstvo žije na tejto planéte nejaký ten piatok. Človek však nie je jediný druh na Zemi, i keď sa tak niekedy správa a v dôsledku egoizmu ničí všetko navôkol. Od živočíchov sa líši niečím podstatným. Je to práve schopnosť myslieť spôsobom, ktorý je pre človeka charakteristický. A naša myseľ môže ovplyvniť naše správanie, ktoré sa snaží pochopiť psychológia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Prinášame vám 12 užitočných a overených faktov, ktoré môžu byť pre vás naozaj užitočným esom v rukáve.

#1 Ak niekomu prezradíte svoj životný cieľ, je menej pravdepodobné, že ho naozaj dosiahnete

Photo by Kristina Flour on Unsplash

Ak niekomu prezradíte svoj sen, určite vás zasype „logickými“ argumentami, pomocou ktorých sa vás bude snažiť presvedčiť, že to nebude fungovať. Preto si ho nechajte radšej pre seba.

#2 Piesne si spájame s určitou emóciou

Piesne sa nám úzko spájajú s určitou udalosťou a emóciou. Pri vypočutí náhodnej piesne v rádiu presne viete precítiť pocit, ktorý ste mali, keď vám hrala pri nejakej dôležitej životnej udalosti. Rozchod, svadba či moment zaľúbenia. Náš mozog si to však zapamätá.

#3 Hudba dokáže zmeniť spôsob, ktorým sa pozeráme na svet

Každá pieseň či melódia v sebe nesie určité posolstvo. Niektoré piesne sú doslova nabité smútkom, kým iné vám zanechajú úsmev na tvári. Konieckoncov, každý z nás si to už veľakrát overil v praxi.

#4 Ak kupujete veci pre niekoho iného, urobí vás to šťastnejšími, než keby ste si danú vec kupovali pre seba

Áno, naozaj sme šťastnejší, keď môžeme niekoho obdarovať. Ďalší skvelý dôkaz toho, že hromadenie hmotných statkov nás nikdy neurobí šťastnejšími.

#5 Samotný akt nakupovania je to, čo v nás vyvoláva dobrý pocit

Photo by Gyorgy Bakos on Unsplash

Zažil to snáď každý z nás. Chceli sme si kúpiť nejakú vec. Dosť dlhú dobu sme si na ňu šetrili a keď sme si ju kúpili, išli sme priam odpadnúť od šťastia. No pocit šťastia zmizol oveľa rýchlejšie, než sme si mysleli. V skutočnosti nás najviac uspokojil samotný akt nakupovania.

#6 Ak sa obklopíme šťastnými ľuďmi, budeme aj my šťastnejší

Dobro sa šíri svetelnou rýchlosťou. Preto nestrácajte čas s ľuďmi, ktorí vás ťahajú dole a oberajú o životne dôležitú energiu.

#7 Náboženstvo či viera nás dokážu posunúť vpred

Photo by Guilherme Romano on Unsplash

Všetci sme tu z nejakého dôvodu. Veríme v rôznu energiu, Boha, lásku či Vyššie Ja. Pokiaľ nás to napĺňa, je to v poriadku. A nikomu svoju vieru či presvedčenie nemusíme odôvodňovať.

#8 Peniaze nám zabezpečia pocit šťastia len na veľmi krátku dobu

Je to tak. Navzdory masívnej reklame, ktorá nás presviedča, že len peniaze nás urobia šťastnými, nie je to tak. Šťastie a spokojnosť musia ísť zvnútra človeka.

#9 Od 18-tky až po 33-tie narodeniny zažívame to najstresujúcejšie obdobie

Photo by Nikhita Singhal on Unsplash

Aspoň tak to tvrdí Americká asociácia psychológov. Dospelosť bohužiaľ nie je taká fantastická, ako sme si kedysi (naivne) mysleli.

#10 Mysleli ste si, že ste sa dobre vyspali? Raz-dva vás vyvedieme z omylu!

Viacero testov ukázalo, že so spánkom nie sme na tom až tak ružovo. Ľudia, ktorí tvrdili, že sa dobre vyspali, na záznamoch EEG nedopadli až tak najlepšie. V skutočnosti spíme oveľa horšie, než si myslíme.

#11 Inteligentní ľudia si nemyslia, že vedia všetko najlepšie

Photo by Lui Peng on Unsplash

A hlupáci? Tí si myslia, že sú géniovia. K tomu už naozaj nemáme čo dodať!

#12 Nepamätáme si udalosť. Vynárame si len poslednú spomienku na túto udalosť

A práve kvôli tomu dochádza k skresleniu. Ide o to, že väčšinu udalostí, ktoré sa nám zapísali do pamäti, si spájame s určitou emóciou. A ako ju „vyťahujeme“ na povrch, dokáže sa poriadne zmeniť. Preto nemôžeme veriť ani našim spomienkam. Chýba v nich totiž objektivita.

Veríme, že vám tieto fakty trošku poodhalili tajomný závoj poznania.

Pozri aj: 20 psychologických faktov o ľudskom správaní, nad ktorými budete ešte dlho premýšľať

ewao
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov