Ako zistiť, že máte až príliš veľa paranoidných myšlienok?

Je normálne mať cez deň niekoľko paranoidných myšlienok. Mohli by ste sa napríklad obávať, že váš šéf je na vás naštvaný, aj keď nie je. Alebo mať zlý pocit, že priatelia pred vami niečo taja. Vo všeobecnosti sa tieto malé podozrenia môžu prejaviť stresom alebo zlou náladou. Ak sú však ťažké, pretrvávajú a skutočne ovplyvňujú váš život, môžu byť znakom hlbšieho problému, akým je napríklad paranoidná porucha osobnosti . Tu je niekoľko príkladov myšlienok, ktoré môžu naznačovať, že tých paranoidných myšlienok máte až priveľa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zdá sa vám, že všetci sú proti vám

Ak máte paranoidné myšlienky, môžete si myslieť, že všetci sa proti vám spikli. Trávite väčšinu dňa tým, že rozmýšľate, čo zlé si na vás mohli ľudia vymyslieť. A všetko – napríklad aj obyčajné pozvanie na párty – sa stáva sprisahaním.

Nechcete prijať iné myšlienky

Keď váš priateľ alebo člen rodiny ponúka rozdielny pohľad alebo možné vysvetlenie vašej paranoje, je pre vás veľmi ťažké ho prijať, pretože by bolo v rozpore s vašimi myšlienkami.

Vaše podozrenia ovplyvňujú váš deň

Ak zmeníte svoje plány alebo zmeníte svoju rutinu, aby ste vyhoveli týmto paranoidným myšlienkam, berto to ako znamenie. Ak sa napríklad vyhýbate nejakému určitému miestu alebo vašim spolupracovníkom, pretože máte pocit, že sú proti vám, je jasné, že máte príliš veľa paranoidných myšlienok.

unsplash.com

Vaši blízki vyjadrili isté obavy

Nie vždy si paranoidná osoba uvedomí, že je paranoidná, takže počúvajte svojich priateľov a rodinu. Je pravdepodobné, že si všimnú vaše paranoidné správanie, takže ak vyjadrujú obavy alebo poukazujú na vaše extrémne myšlienky, vezmite ich vážne.

Začínate sa maskovať

Ak sú vaše paranoidné myšlienky príliš silné, môžete začať s určitými opatreniami na ochranu seba a/alebo svojej identity – napríklad klobúkmi, okuliarmi, kapucňami alebo makeupom. Cítite sa prenasledovaní a myslíte si, že každý sa na vás pozerá.

Vaše tvrdenia nie sú podporené dôkazmi

Ľudia vedia byť niekedy naozaj hrozní a naša intuícia je veľakrát správna, ale aj tak si nezabudnite vždy overiť fakty. Ak nemáte žiadny dôkaz, potom môže ísť o paranoidné myšlienky.

Prestali ste viesť spoločenský život

Nie, nie ste paranoidní, ak by ste chceli zostať doma jednu noc. Ale ak vás zlé myšlienky trápia 24 hodín denne, 7 dní v týždni a ak vám vaša paranoja bráni v tom, aby ste sa zapojili do osobných, profesionálnych alebo spoločenských aktivít, určite to nie je dobré znamenie.

Vaše myšlienky sa zdajú byť neúnosné

Všetci sa príležitostne obávame, trpíme úzkosťou a všetci sme príležitostne paranoidní. No ak k vám zas prišli tie zlé myšlienky a nechcú odísť, nechcú vám dať pokoj a neviete, ako ich dostať z hlavy, môže to byť jeden z príznakov paranoje.

unsplash.com

Vždy si preklepnete ľudí

Pred stretnutím si stále urobíte prieskum o danom človeku. Kontrolujete, s kým sa stretáva, dôležité dátumy a počas stretnutia sa vám aj tak zdá podozrivý.

Pracovné záležitosti začínajú byť náročné

Väčšina ľudí si môže udržať zdravú perspektívu, pokiaľ ide o emócie iných ľudí. Ale keďže máte plnú hlavu paranoidných myšlienok, môže vám pripadať aj chodenie do práce ako veľmi náročná činnosť.

Vaše podozrenia vás stresujú

Ak máte príliš veľa paranoidných myšlienok – namiesto obvyklých, pravdepodobne vás začnú stresovať. Myšlienky spôsobujú pocity úzkosti, stresu a obáv, ktoré sa vás držia počas celého dňa.

Pozri aj: Keď mala Kate 17 zistili, že trpí schizofréniou. Svoje halucinácie začala kresliť na papier

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov