Ako si upokojiť myseľ a zahnať zlé myšlienky, keď sa dostaví pocit úzkosti?

Úzkosť veru nie je jednoduchá. Keď trpíte úzkosťou, môže byť ťažké nájsť účinné spôsoby, ako sa upokojiť a uvoľniť. Aj napriek tomu však existuje mnoho aktivít, ktoré vám s tým pomôžu. Ak sa zaujímate, ktoré možnosti sú najefektívnejšie, je to naozaj otázka osobného vkusu. Preto choďte, vyskúšajte niektoré z týchto 11 jednoduchých aktivít a nájdite si tú správnu, ktorá pomôže práve vám.

Článok pokračuje pod videom ↓

Akýkoľvek druh cvičenia

Cvičenie výrazne zmierňuje úzkosť. Keď cvičíte, uvoľníte endorfíny, ktoré bojujú proti stresu. Jednou z ďalších kľúčových látok uvoľnených počas cvičenia je dopamín, čo je hormón, po ktorom sa cítime dobre. Uvoľňovanie dopamínu rozhodne podporuje pocit pohody, a teda aj znižuje mieru úzkosti. Čiže je už len na vás, či si pôjdete zabehať, pôjdete to fitness centra alebo budete cvičiť doma. Možnosti sú nekonečné.

Joga

Joga je skvelá, pretože sa dá praktizovať takmer kdekoľvek – či už doma alebo v telocvični plnej rovnako zmýšľajúcich ľudí. Bolo vedecky dokázané, že joga zmierňuje príznaky úzkosti u ľudí všetkých vekových kategórii. Sľubujem, že rozdiel si všimnete takmer okamžite.

Písanie listov vďačnosti

Kúpte si nejaký naozaj pekný zápisník, nádherné perá a každý deň si vyčleňte niekoľko minút na spísanie zoznamu vecí, za ktoré ste vďační. Každodenná dávka vďačnosti môže pomôcť zmierniť znaky úzkosti a je to skvelá terapia, ako byť šťastnejší.

unsplash.com

Antistresové omaľovánky

Omaľovánky pre dospelých nedostali svoj názov len tak pre nič za nič. Keď maľujete, vaša myseľ je plne sústredená len na výber farieb a čiary. To poskytuje neoceniteľné rozptýlenie, keď máte pocit úzkosti a redukuje to stres.

Tancovanie

Tanec môže znieť ako posledná činnosť, ktorú by ste sa chceli venovať, keď trpíte úzkosťou, ale verte mi – poskytuje všetky druhy úľavy. Tancovanie zbavuje myseľ toho nepríjemného intenzívneho pocitu, že úzkosť sa môže čoskoro dostaviť. A ak hľadáte skvelý spôsob, ako prekonať sociálnu úzkosť, nič nie je lepšie, ako zapísať sa na hodiny tanca.

Sledovanie ľudí

Nájdite si skvelé miesto v kaviarni a ponorte sa do sledovania ostatných. Šum ľudí a vôňa dobrej kávy výrazne prispejú k zníženiu úzkosti.

Čítanie vašej obľúbenej knihy

Čítanie knihy, ktorá vás zaujíma a ktorá vyhovuje vašim záujmom vám poskytne spôsob, ako uniknúť z tohto sveta a tým pádom sa rozlúčiť aj s pocitom úzkosti. A nakoniec, dobrá kniha nie je nikdy zlý nápad.

Prechádzky v prírode

Akýkoľvek kontakt s prírodou je veľmi priaznivý pre každého, kto trpí úzkosťou. Štúdie naznačujú, že trávenie času v prírode vás zbavuje negatívnych myšlienok a pocitov. Takže je už iba na vás, či pôjdete niekde na dlhšiu túru alebo sa pôjdete prejsť len za mesto, ale určite to urobte.

unsplash.com

Dobrovoľníctvo

Dobrovoľníctvo je užitočné naozaj pre všetkých. Či už pôjdete pomôcť bezdomovcom, pozrieť alebo vyvenčiť psíky z útulku alebo len tak pomôžete iným, dá vášmu životu naozaj zmysel a vy sa budete cítiť lepšie.

Hra na hudobný nástroj

Vytváranie hudby pomáha znižovať hladiny kortizolu v mozgu spojeného so stresom a následnou reakciou úzkosti. Nemusíte byť vo vašej hre na hudobný nástroj najlepší, ale aspoň to vyskúšajte a určite budete prekvapení výsledkom.

Pletenie alebo vyrábanie vecí

Pletenie je pravdepodobne najlepšia činnosť pre vyčistenie vašej mysle a upokojenie vášho tela. Zameriavate sa na počet stehov alebo vzor a nepotrebné myšlienky vám jednoducho vyšumia z hlavy. Ak ste si mysleli, že pletenie je aktivita len pre babičky, ste na veľkom omyle.

Pozri aj: 7 vecí, ktoré by ľudia trpiaci úzkosťou či depresiou povedali, ak by ich niekto počúval

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov