Podvádzanie je vo vzťahu určite neospravedlniteľné, no nie je to jediná hrozba, ktorej by sme sa mali obávať.

Určite je správne predpokladať, že veľa ľudí by označilo neveru za tú najväčšiu hrozbu vo vzťahu. Existujú však veci, ktoré sú ešte horšie a nebezpečnejšie než podvádzanie, pretože môžu vzťah ovplyvňovať zvnútra, a to bez toho, aby ste si to vôbec všimli. Najhoršie na tom je, že mnoho ľudí začne tieto problémy úplne ignorovať a ich vzťah sa pomaly rúca. Na týchto 10 zlozvykov by ste si preto určite mali dať pozor.

Článok pokračuje pod videom ↓

Žiadne prosím a ďakujem

Prvou vecou je nedostatok vyjadrovania vďaky, teda žiadne hovorenie zázračných slov ako „prosím“ alebo „ďakujem“. Keď sa ľudia cítia byť ocenení, ich myšlienky zostávajú pozitívne a optimistické. Všetko je potom lepšie a jednoduchšie. Lenže rovnako to platí aj u vás. Ak niekomu poďakujete alebo prejavíte vďaku aj za obyčajné drobnosti, nezlepšíte tým deň len jemu, ale aj sebe.

Partnera beriete ako samozrejmosť

Keď prestaneme o svoj vzťah bojovať, začneme ho brať ako samozrejmosť a budeme predpokladať, že tu stále bude niekto, kto nás bude milovať. Omyl. Nemali by sme dovoliť, aby náš vzťah upadol do stereotypu a rutiny a už rozhodne by sme nemali našich partnerov brať za samozrejmosť. Tak ako sa vo vzťahu snažíme ešte na jeho začiatku, tak by to malo vydržať po celý čas a mali by sme si vážiť jeden druhého.

pexels.com

Nedostatok dôvery

Absencia dôvery môže vzťah doslova zničiť, pretože dôvera je základnou stavebnou jednotkou a pilierom každého zdravého a prosperujúceho vzťahu. Žiaden vzťah nebude fungovať dlhodobo, ak si obaja partneri navzájom nebudú dôverovať.

Neustále používanie telefónu

Možno to na prvý pohľad vyzerá ako celkom nevinná vec, veď v dnešnej dobe používa mobilný telefón už naozaj každý. Mobil je dobrá pomôcka, no iba ak mu nedovolíme nás ovládať. Ak s ním trávime veľmi veľa času, potom nemáme čas na iné veci – ako napríklad na svojho partnera a čaro vzťahu sa tak začína postupne vytrácať.

pexels.com

Nedostatok záujmu

Ak sa z vášho vzťahu vytráca láska, neha, porozumenie a samozrejme aj záujem a náklonnosť, určite by ste mali zbystriť pozornosť. Sú to dôležité veci, bez ktorých sa vzťah nezaobíde.

Snažiť sa byť lepší

Tento zlozvyk je naozaj veľmi nebezpečný, pretože ničí sebaúctu. Je to totiž hrozné, ak s vami niekto zaobchádza ako s menejcenným. Vzájomné rešpektovanie sa je dôležité. Vzťah tvoria dvaja ľudia, ktorí sú na rovnakej lodi. Nikto nie je lepší alebo väčší ako ten druhý. Obaja sú si rovnocenní.

pexels.com

Zlá komunikácia

Vedeli ste, že ľudia dokážu vyriešiť až 94% svojich problémov, ak si jednoducho sadnú a porozprávajú sa o nich so svojím partnerom? Tak vidíte. Viesť komunikáciu a celkovo komunikovať je naozaj veľmi dôležité.

Klamstvá

Klamanie je jedným z najväčších problémov. Nejde o to, či je lož veľká alebo malá. Lož je stále lož. A ak sa raz vytratí dôvera, je ťažké ju znova obnoviť. Nezahrávajte sa preto s ohňom a snažte sa byť vždy úprimný.

pexels.com

Manipulácia

Na manipuláciu si dajte veľký pozor. Váš partner vami môže manipulovať bez toho, aby ste si to vôbec všimli. To potom môže viesť k postupnému poklesu sebavedomia a na konci nemáte inú možnosť, než odísť.

Podozrievanie

Podozrievať niekoho za niečo, o čom nie ste sto percentne presvedčený, že urobil, je nesprávne. Napríklad, už len samotné podozrievanie z nevery – bez akýchkoľvek dôvodov, je oveľa horšie, ako nevera samotná. Ak si s partnerom navzájom dôverujete a funguje vám komunikácia, nemáte sa čoho báť.

pexels.com

Pozri aj: TÝCHTO 10 VECÍ SA STANE, AK STRETNETE PO TOXICKOM VZŤAHU TOHO PRAVÉHO ALEBO TÚ PRAVÚ

psych.sk (Alexandra Geletová), tapoos
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov