Foto: Mahmoudreza Shirinsokhan / Flickr

Ktorý z týchto faktov vás prekvapí najviac?

Ľudská myseľ je naozaj plná prekvapení. Vedci sa snažia neustále odhaľovať nové a nové veci a vždy prídu s niečím, čo všetkých dokáže šokovať a prekvapiť. Napríklad, vedeli ste o tom, že viac ako polovicu všetkých našich rozhovorov tvorí klebetenie? Alebo že ak sa neviete rozhodnúť, stačí, ak budete uvažovať v cudzom jazyku? No vidíte, toto a omnoho viac sú zaujímavé fakty, ktoré pravdepodobne nenájdete v žiadnej učebnici.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Ľudia s vysokým IQ nemajú mnoho priateľov

Alebo, jednoducho povedané, čím múdrejší ste, tým menej priateľov máte. Nie, nie je to kvôli tomu, že by ľudia už boli unavení z počúvania vašich „múdrostí“. Vedci tvrdia, že je to hlavne preto, pretože váš mozog je zaujatý riešením vážnych problémov a komunikáciu pokladá za stratu času. No aj napriek tomu by sme nemali zabúdať na to, že aj priateľstvá sú v našom živote veľmi dôležité a potrebné.

#2 Pri depresii sa zo sveta strácajú farby

Ľudia trpiaci depresiou často hovoria, že sa im zdá, akoby svet stratil všetky farby. Nie, nie je to len lacná metafora, v skutočnosti to je lekársky fakt. Počas depresie sa sietnica stáva menej citlivou na kontrastné farby a ľudia tak vidia farby horšie – presne, akoby sa strácali či bledli. Rovnako to funguje aj opačným smerom: ak ste obklopený šedými a málo farebnými odtieňmi, ste skôr náchylnejší k depresii či melanchólii.

pexels.com

#3 Pokiaľ budete o svojich plánoch až priveľa rozprávať, nikdy sa neuskutočnia

Ak sa rozhodnete, že začnete niečo nové (napríklad ranný beh alebo sa chcete naučiť nový jazyk či podobne), nerozprávajte o svojich plánoch veľmi veľa, pretože je vedecky dokázané, že v takýchto prípadoch to nikdy neuskutočníte. Keď o tom  totiž začnete hovoriť, váš mozog príjme túto úlohu za „splnenú“ a potom je veľmi ťažké ho presvedčiť o opaku. Takže ak si chcete naozaj splniť všetky ciele, pracujte na nich v tichosti.

#4 Rozhodnutia sa nám ľahšie vykonávajú v cudzích jazykoch

Vedci tvrdia, že niekedy k tomu, aby sme ľahšie vykonávali rozhodnutia, stačí, ak budeme uvažovať v cudzom jazyku. Pomáha nám to racionálnejšie uvažovať a pristupovať k veci z tej správnej strany. Takže nabudúce, keď sa nebudete vedieť rozhodnúť, viete, čo máte robiť.

#5 80% všetkých rozhovorov sú klebety

Viac ako polovicu všetkých rozhovorov tvoria klebety – a vôbec nezáleží na pohlaví, muži ohovárajú presne v takej istej miere ako ženy. Vedci prišli na to, že až 80% našej konverzácie tvorí vymieňanie si informácii o kolegoch alebo ľuďoch, ktorých poznáme.

pexels.com

#6 Únava dokáže naštartovať vašu kreativitu

Ak chcete prísť s nejakým naozaj dobrým a kreatívnym nápadom, pravdepodobne to skúste vtedy, keď budete unavení. Keď ste vyčerpaní, prichádzajú k vám tie najkreatívnejšie nápady. Prečo je to tak? Pretože vtedy mozog pracuje menej efektívne, a tým pádom neodmieta nápady, ktoré sa zdajú byť na prvý pohľad úplne šialené a nereálne a za normálnych okolností by ich pravdepodobne hneď zahodil do úzadia.

#7 Mladí ľudia trpia depresiou častejšie

Výskumy odhaľujú, že najnešťastnejší ľudia na Zemi sú práve tí, ktorí majú menej ako tridsať rokov. Ľudia vo veku od 18 do 30 rokov sú v súčasnosti najviac postihovaní depresiou, úzkosťami či stresom.

#8 Šťastie sa dá kúpiť

Hovorí sa, že šťastie sa nedá kúpiť. No vedci opäť raz (aspoň čiastočne) vyvrátili tento výrok: pocit šťastia sa dá kúpiť, pokiaľ peniaze miniete na nejaký darček pre vašich blízkych, nie pre seba. Keď prinášame šťastie druhým, zlepšuje sa naše sebavedomie a stávame sa šťastnejšími či spokojnejšími so životom.

pexels.com

#9 20 sekúnd – to je čas, ktorý potrebujete na vytvorenie dôvery

Na to, aby ste si s niekým vytvorili puto dôvery, vám stačí, ak sa budete 20 sekúnd objímať. Deje sa to práve kvôli oxytocínu, hormónu, ktorý sa vytvorí, keď sa cítime byť v bezpečí, a ktorý nás upokojuje či uvoľňuje.

#10 Až 80% vašich myšlienok je negatívnych

Každý deň sa nám preženie hlavou v priemere 12 000 až 60 000 myšlienok, no z tohto množstva je až 80 percent negatívnych. Celkom dosť, nemyslíte? Ešte stále nie je podľa vás ten správny čas na to začať premýšľať o čosi pozitívnejšie?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov