Tie najzáhadnejšie choroby, o ktorých ste (ne)počuli.

Náš svet je plný prekvapení. Každodenne ich hneď niekoľko zažíva aj medicína. Okrem obyčajných a zaužívaných chorôb, ktoré v naších končinách pozná hádam každý, ešte existujú aj také, ktoré sú tak mimoriadne vzácne, že postihujú len malé percento ľudstva na tejto planéte a niekedy je až ťažké uveriť, že aj také niečo môže existovať. Tu je teda desať záhadných chorôb, o ktorých existencii ste pravdepodobne nikdy nepočuli.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Morgellonova choroba

Morgellonovou chorobou alebo tiež Morgellonovým syndrómom trpí dnes takmer 15 tisíc ľudí. Ide o naozaj zvláštnu chorobu, pri ktorej vám z kože vyrastajú  modré, čierne alebo červené vlákna pripomínajúce textil a vaša pokožka vás neustále svrbí, štípe a škriabe. Choroba je často sprevádzaná bolesťou kĺbov, vyčerpaním alebo stratou krátkodobej pamäte. Mnoho lekárov si však myslí, že ide iba o nejakú formu ilúzie, v ktorej trpiaci veria, že sú infikovaní, aj keď v skutočnosti ide iba o ekzém alebo svrab. Tak či onak, príznaky tejto choroby rozhodne nevyzerajú ako niečo, čo by ste chceli dostať.

#2 Progéria

Progéria je vrodená a bohužiaľ nevyliečiteľná choroba, ktorá najmä v poslednom čase začína byť čoraz známejšou. Je to choroba, pri ktorej dochádza k predčasnému starnutiu. Takíto ľudia sú ešte len deťmi, no pripomínajú starých ľudí a preto sa dožívajú iba zhruba trinástich rokov života.

#3 Alergia na vodu

Táto choroba je veľmi zriedkavá – doposiaľ postihla iba 30 ľudí, no jej existencia je potvrdená. Zdá sa, že ľudia trpiaci touto chorobou sú jednoducho alergickí na vodu. Zvyčajne ide o dôsledok hormonálnej nerovnováhy spôsobenej pôrodom. Jeden z prípadov sa vyskytol vo Veľkej Británii, kedy matka nemohla piť vodu alebo dokonca ani stáť na daždi a mohla sa sprchovať iba desať sekúnd denne. Podľa odborníkov však ani tak nejde o alergiu ako skôr o precitlivenosť na ióny nachádzajúce sa v nedestilovanej vode.

unsplash.com

#4 Syndróm cudzieho akcentu

Predstavte si, že rozprávate po slovensky, no so západoslovenským prízvukom. Potom vás postihne mozgová príhoda a keď sa prebudíte, zrazu začnete rozprávať síce po slovensky, no váš prízvuk sa zmení, napríklad na východoslovenský. Ako sa to mohlo stať? To zatiaľ vedci nevedia celkom presne vysvetliť, ale aj aj takáto zvláštna choroba existuje.

#5 Smiech smrti

Choroba typická pre domorodé obyvateľstvo Novej Guiney je charakterizovaná náhlymi výbuchmi maniakálneho smiechu. Celým problémom sa zaoberal vedec  Carleton Gajdusek, ktorý za svoju prácu získal aj Nobelovu cenu. Prišiel na to, že infekcia pochádza z dedinského zvyku pojedenia rodinných príslušníkov po smrti. Keď bol eliminovaný kanibalizmus, aj epidémia choroby zvanej „smiech smrti“ sa skončila.

#6 Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP)

Táto choroba je veľmi vzácna – postihuje 1 z 2 miliónov ľudí. Ide o zriedkavé ochorenie, pri ktorom sú šľachy a väzy tela podrobené podivnej metamorfóze, v podstate transformácii do kosti. V roku 1938, keď mal istý Američan päť rokov, zlomil si nohu. Zlomenina mu nesprávne zrástla, bok a koleno stuhli a bizarne sa vyvíjali aj kosti na svaloch jeho stehna. Pomaly sa začal spájať aj jeho chrbát. Keď zomrel vo veku 39 rokov, dokázal pohybovať len so svojími perami.

#7 Syndróm Alice v krajine zázrakov

Ľudia trpiaci týmto syndrómom vnímajú predmety oveľa menšie alebo väčšie, ako v skutočnosti sú. Syndróm je taktiež spojený s migrénovými bolesťami hlavy a je pomenovaný podľa diela Alica v krajine zázrakov od Lewisa Carolla, kde sa presne takéto stavy vyskytujú.

unsplash.com

#8 Porfýria – Drakulova choroba

Je dedičné ochorenie,  ktorého následkom je porucha tvorby hému, proteínu životne dôležitého pre červené krvinky, ktorý ovplyvňuje kožu a nervový systém a vedie k  bolestiam brucha, žalúdočným kŕčom, nevoľnosti, vracaniu a zápche. Toxíny pochádzajúce z neúspešnej produkcie hému môžu ovplyvniť sfarbenie iných oblastí, najmä po vystavení sa slnečnému žiareniu -preto ľudia trpiaci touto chorobou žijú najmä v noci, presne ako upíri. Niekedy môžu mať zuby a nechty načervenalý vzhľad alebo moč a výkaly tmavú farbu.

#9 Syndróm Pika

Pika alebo pica po latinsky znamená straka, ktorá je okrem iného známa tým, že zje všetko, čo vidí.  Tento syndróm je v podstate podobný poruche príjmu potravy, pričom však ľudia s obľubou konzumujú nejedlé veci, ako napríklad hlinu, omietku, farbu, sadru a mnohé iné „alternatívne zložky potravy“.

#10 Moebiov syndróm

Ide o mimoriadne vzácny, genetický syndróm charakterizovaný úplnou paralýzou tváre. Trpiaci nemôžu zatvoriť oči, pozrieť sa zo strany na stranu alebo vytvárať akékoľvek grimasy. Zvyčajne sa vyskytujú aj abnormality na končatinách, ako napríklad chýbajúce prsty.

Pozri aj: Tieto 3 najrozšírenejšie duševné choroby možno predvídať už v detstve. Takto zistíte, že dieťa je ohrozené

edition.cnn
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov