Nezabudnite oddychovať, alebo sa obklopte ľuďmi, ktorí vám za to stoja. Aj to sú rady, ktoré nám pomôžu uľahčiť život okolo nás.

10 rokov. Neskutočne dlho? Alebo len krátky okamih? Čas je pre všetkých z nás relatívna doba. Kde ste boli vtedy a kde ste teraz? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pamätáte sa na prvý pocit, keď ste si uvedomili, že sme smrteľní? Autorka Maria Popova sa vyznala zo svojej spomienky. Mala deväť rokov a svoje detstvo prežila v Bulharsku. Jej otec začal spomínať nejakú príhodu zo svojej mladosti. „Kedy to bolo?“, spýtala sa dcéra svojho otca. „Asi pred desiatimi rokmi.“, odpovedal. Až vtedy si dievčatko uvedomilo, že je smrteľné. Niečo sa stalo pred desiatimi rokmi? V dobe, keď ešte neexistovala? A teda kde bola? Znamená to, že jedného dňa sa vytratí? Nevedela pochopiť, ako si otec dokáže spomenúť na tak dlhé časové obdobie. Naozaj.

10 rokov v živote jedného malého dievčatka je naozaj veľa. Táto prvotná spomienka ju však naštartovala k tomu, aby sa začala zaujímať o osobný a duchovný rozvoj. Desaťročie ostalo pre Mariu Popovu dôležitým míľnikom. A čo sa počas nich naučila? Jej poznatky sú nadčasové a napomôžu vám vrátiť sa na správnu cestu, keď ste sa náhodou stratili.

Dovoľte si zmeniť svoj názor. I keď to je nepríjemný luxus

Kultivujte kapacitu „negatívnych schopností.“ Žijeme v kultúre, kde sa zvyknú vytvárať názory na základe povrchných dojmov či cudzích myšlienok. Nemusíme však nutne na niečom trvať len preto, že sme to raz povedali. Niekedy aj jednoduché vyslovenie „Ja neviem“ vám môže pomôcť pohnúť sa dopredu. Je lepšie niečomu porozumieť, miesto toho, aby sme mali silou-mocou pravdu.

Nerobte nič pre prestíž, status či peniaze

Prestíž je silný magnet. Donúti vás, aby ste sa zdokonaľovali nie v tom, čo vás baví, ale v tom, čo si myslíte, že by ste mali mať radi. V prvom momente to môže byť veľmi motivujúce, ale po čase táto motivácia odpadá. Nebudete ráno vstávať s radosťou, ani večer nepôjdete spať s dobrým pocitom. Toto všetko vás môže oddialiť od skutočného záberu. Preto robte to, čo cítite a skutočne milujete.

pixabay.com

Buďte veľkorysí

Nebojte sa investovať svoj čas a zdroje a najmä slová. Síce je ľahšie niekoho kritizovať ako chváliť, ale vedzte, že dobré slovo si človek zapamätá. Ak niekoho kritizujete, vždy kritizujete ľudskú bytosť. Umenie pochopiť a byť pochopený patrí k tým najväčším darom života.

Vrecká si plňte pokojom a nie majetkom

Meditujte. Choďte na prechádzku. Choďte sa bicyklovať bez toho, aby ste mali pred sebou určitý cieľ. Využite kreativitu. Tie najlepšie nápady vám prídu na um, keď budete uvoľnení. Nechajte ich kolovať v podvedomí a užite si oddych. Všetko ostatné počká.

Ak vám niekto povie, kto je, uverte mu

Ale ak sa vám ľudia budú snažiť povedať, kto ste vy, neverte im. Ste jediným správcom vlastnej integrity a najlepšie sa poznáte vy sami. Nikto nemá právo súdiť vás. Teda, ak to neurobíte vy sami.

Sila prítomného okamihu má väčšiu cenu než produktivita

Nanešťastie žijeme v kultúre, ktorá meria našu hodnotu zárobkom a prestížou. Kult produktivity má samozrejme v našej spoločnosti určité miesto, ale nie je to najdôležitejšie. Ako povedala Annie Dillard:

To, ako trávime naše dni, vypovedá o tom, ako žijeme naše životy.

Trpezlivosť ruže prináša

V detstve sme sa toho napočúvali a priznajme si, rodičia nám tým poriadne liezli na nervy. Ale táto pravda je nadčasová. Všetko musí dozrieť, len tak výsledok stojí za to. V spoločnosti vládne mýtus úspechu, ktorý sa dá vraj dosiahnuť za jednu noc, no je to naozaj len mýtus. Pretože ak sa rýchlo dostanete na vrchol, tak rýchlo z neho môžete aj spadnúť.

pixabay.com

Usilujte sa o to, čo posilňuje vášho ducha

Obklopte sa naozaj tým, čo vás podporí. Či sú to príjemní ľudia, kniha, literatúra či náboženské presvedčenie. Dôležité je kŕmiť nielen telo ale aj svoje vnútro. Správne duchovné povzbudenia vás naplnia energiou a tak vám napomôžu udržať si pozitívny prístup k životu.

Nebojte sa byť idealistom

Táto rada sa týka každého z nás, no mala by byť o to urgentnejšia, ak sa živíte kreativitou. Svet potrebuje optimistov. Preto sa snažte ľudí pozdvihnúť hore, nie tlačiť ich dole. Iba tak sa ľudia prestanú dožadovať iba povrchných produktov.

Aktívne bojujte proti cynizmu

Čo je na tom zlé? Cynizmus rúca všetko, čo bolo vybudované. Je to však šelma, ktorá drieme v každom z nás. Na prvý pohľad sa maskuje za niečo šľachetnejšie či vznešenejšie, ale opak je pravdou. Preto sa viac sústreďte na to, čo sa dá, nehľadajte stále dôvody, prečo by sa to nemalo dať.

Pozri aj: KRESLENIE VČELÍCH PLÁSTOV ČI ZHOTOVENIE BÁBIKY. TOTO JE 20 NEČAKANÝCH SPÔSOBOV, KTORÝMI ZATOČÍTE S 20 NEGATÍVNYMI EMÓCIAMI AKO STRACH, HNEV ČI ÚZKOSŤ

psych.sk, (Michaela), brainpickings.org
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov