Foto: youtube.com (screen)

Vedci tvrdia, že aj krátke "karaoke" vo vašom aute dokáže výrazne zlepšiť vaše celkové pohodlie a náladu.

Určite ste ten pocit už zažili. Nastúpili ste do auta a v momente, keď z rádia začala hrať vaša obľúbená pesnička, ste začali spievať, akoby ste mali sólo na obrovskom koncerte. Možno ste si to v ten daný moment neuvedomili, no spievanie v aute je naozaj dobré aj pre vaše zdravie. Napríklad, hudba môže zvýšiť tvorbu protilátok, ktoré posilňujú vašu imunitu a chránia telo pred baktériami. Ale to nie je všetko, vedci sa zhodujú na tom, že to taktiež môže pozitívne pôsobiť aj na vaše duševné zdravie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako pre vás ešte môže byť spievanie v aute prospešné?

Stimuluje vašu myseľ a zmierňuje príznaky stresu či depresie

Mnohí odborníci sa zhodujú na tom, že spievanie v aute dokáže nahradiť akúkoľvek inú formu meditácie alebo je minimálne tak účinné, ako napríklad hodina jógy. Počúvaním hudby a pomocou rytmu sa vodičom naskytá príležitosť nahradiť všetky negatívne myšlienky tými pozitívnejšími.

Šoférovanie je pre mnohých ľudí úplne bežnou a každodennou záležitosťou a tiché, dlhé jazdy môžu doslova skonzumovať vaše myšlienky. Takže najlepšie urobíte, ak si pustíte nejakú hudbu. A navyše, vedci tvrdia, že to zmierňuje príznaky stresu či depresie.

Hudba dokáže produkovať hormóny, po ktorých sa cítite dobre – podobne ako keď objímate milovaného

Hudba uvoľňuje oxytocín, teda hormón, ktorý je zodpovedný za to, že sa cítime dobre a šťastne. Účinky oxytocínu môžeme pocítiť napríklad vtedy, keď niekoho objímame. Je to totiž presne taký moment, kedy máme pocit, že sme najšťastnejší na svete, nič nás netrápi, všetko je v najlepšom poriadku a na tvári sa nám zračí blažený úsmev. Taktiež to môže zlepšovať náladu či dokonca uvoľniť ďalší hormón – serotonín, ktorý vo vašom mozgu zmierňuje úzkosť.

pexels.com

Dopamín, ktorý sa uvoľňuje pri spievaní, môže znížiť vašu zúrivosť na cestách

Nie je nad rozzúrených vodičov na cestách. Ale okrem ostatných hormónov, ktoré sú uvedené vyššie, sa uvoľní aj dopamín – hormón, ktorý má vplyv na vaše emócie. Nielenže zlepšuje vašu náladu, taktiež znižuje vašu zúrivosť či nervozitu za volantom – čo prirodzene vedie k menšiemu riziku nehodovosti, pretože vaša jazda bude pokojná. A ďalšie plus? Domov prídete s dobrou náladou.

Spievanie dokáže uvoľniť napätie prirodzenejšie ako napríklad hlboké nádychy

Určite ste už počuli o tom, že ak sa cítite napäto či vystresovane, najlepšie bude, ak budete zhlboka dýchať. Čo ste však možno nevedeli je to, že ak si začnete pospevovať, výsledky budú ešte lepšie. Spievanie je prirodzená forma hlbokého dýchania a spôsobuje, že naše telo sa okamžite uvoľní. Takže nabudúce to skúste takto a uvidíte, možno budete sami prekvapení účinkom.

Spievanie pomáha s nespracovanými emóciami

Hudba je skvelá v tom, že pre nás dokáže byť až akousi terapiou – napríklad nám dokáže pomôcť spracovať všetky emócie. Pomáha nám vyvolať pocity, ktoré inak potláčame do úzadia a piesne z nás tak vynesú na povrch všetko, čo prežívame.

Aké je zhrnutie? Spievanie si v aute má podľa vedcov naozaj skvelé účinky – či už na naše telesné alebo mentálne zdravie. Môže byť skvelou formou terapie, zlepšuje vašu náladu a pocit šťastia a dáva vám chvíľku len a len pre seba, počas ktorej si utriedite všetky emócie. Nepodceňujte silu aj takých drobných, na prvý pohľad možno nevýrazných vecí, medzi ktoré patrí napríklad jazda s pustenou hudbou.

pexels.com
huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov