Mali ste niekedy pri nejakej skvelej piesni zimomriavky?

Hudba je pre mnohých ľudí liekom úplne na všetko. Dokáže upokojiť, rozveseliť ale aj poriadne nabudiť. Vedeli ste však, že niektorí ľudia pri jej počúvaní nikdy nemali zimomriavky? Možno vás to prekvapí, ale ide o dosť ojedinelý jav. Ak ste však výnimkou a ak máte zimomriavky vždy, keď si pustíte svoju obľúbenú pieseň, určite by ste o sebe mali vedieť toto.

Článok pokračuje pod videom ↓

Matthew Sachs, absolvent Harvardu, sa rozhodol na túto “záhadu” pozrieť bližšie. Zaujímalo ho, ako je možné, že niektorým ľuďom pri počúvaní hudby nabiehajú zimomriavky a iným nie.

Na účel výskumu sa rozhodol sledovať činnosť mozgu 20 študentov. 10 z nich pri počúvaní hudby zimomriavky mávalo pravidelne, zvyšným 10 sa to nestalo nikdy. Na snímkach ich mozgu si všimol niečo veľmi zaujímave. Mozgy ľudí z prvej skupiny sa líšili od mozgov ľudí zo skupiny druhej.

Rozdiel bol v tom, že ľudia so zimomriavkami mali v mozgu hustejšiu sieť vlákien, ktoré spájajú sluchový kortex a tú oblasť mozgu, ktorá je zodpovedná za emócie. Kvôli hustejšej sieti vlákien tak vedia tieto dve oblasti mozgu medzi sebou lepšie komunikovať.

pexels.com

Čo to teda znamená? Jednoducho povedané – ak mávate pri počúvaní hudby zimomriavky, znamená to, že vaše emócie a prežívané pocity sú silnejšie a majú oveľa vyššiu intenzitu, než pocity a emócie prežívané ľuďmi “bez zimomriavok”.

Napriek tomu, že výskum bol realizovaný len na malej vzorke študentov, jeho výsledky môžeme považovať za prevratné. Uvedomuje si to aj autor tejto štúdie, Matthew Sachs, ktorý preto v súčasnosti vedie ďalší podobný výskum, no s už väčšou výskumnou vzorkou. Je presvedčený o tom, že jeho zistenia by mohli byť použité aj pri liečby rôznych psychických ochorení, okrem iného napríklad aj depresie.

Ako ste na tom vy? Je nejaká pieseň, pri ktorej máte vždy zimomriavky? 🙂

Pozri aj: Na svete existujú len 3 typy ľudí. Presvedčí vás o tom týchto 15+ dôkazov

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov