Foto: Photo by Anna Shvets from Pexels

Pre niektorých pohroma, pre iných vykúpenie.

Situácia na Slovensku je, žiaľ, opäť vážna. Mnoho škôl preto prechádza na dištančnú výučbu a ak je to čo i len trochu možné, zamestnávatelia umožňujú svojim zamestnancom pracovať z home officu. Zoom, Skype či Facetime sa tak hlásia po 1. pandemickej vlne opäť k slovu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj keď sú tieto hovory či videokonferencie veľmi pohodlné, tiež sa riadia istými pravidlami, a vyžadujú si určitú etiketu. Majte preto v týchto dňoch na pamäti týchto 5 pravidiel, ktoré popísal portál Your Tango.

#1 Dbajte o to, čo je vidieť na kamere

Kamera notebooku či smartfónu totiž nezachytáva len vás, ale aj vaše bezprostredné okolie – teda napríklad časť vášho písacieho stola či prostredie za vami. Dbajte preto o to, aby ste mali upratané, a aby ste mali všade čisto. Neumyté taniere na stole či “veža” z oblečenia pohodeného na posteli môže v druhých vzbudzovať veľmi zlý dojem (aj keď majú možno doma presne to isté, akurát to nevidno). 

#2 Dbajte o svoj vzhľad

To, že sme doma neznamená, že sa musíme “opustiť”. Aj keď ste doma oblečení viac ležérne, dajte si záležať na tom, aby to jednoducho vyzeralo dobre (vyhnite sa napríklad kombinácii elegantný vrch a pyžamové nohavice – môže sa stať, že kvôli niečomu budete musieť vstať). Čo sa týka vizáže, upravte sa presne tak, ako keby ste išli do školy alebo do práce.

Photo by Matilda Wormwood from Pexels

#3 Vypnite si mikrofón

Ak práve nehovoríte, stlmte si mikrofón. Vyhnete sa tak rušeniu zvukmi, ktoré nedokážete nijak eliminovať – napríklad štekanie psa, činnosti iných členov domácnosti či hluční susedia. Mikrofón si zapnite len vtedy, keď idete niečo povedať. 

#4 Kameru si udržujte na úrovni očí

Ak máte kameru vyššie alebo nižšie ako sú vaše oči, vyzerá to, ako keby ste sa na ostatných pozerali zvrchu alebo zdola. Vy to na zmenšenej obrazovke možno nevidíte, no ak sa vy niekomu zobrazíte na celej obrazovke, vyzerá to veľmi neprirodzene. Kameru si preto nastavte na úroveň očí. A tip navyše – keď hovoríte, nepozerajte sa na obrazovke na seba či na niekoho iného, ale priamo do kamery. Vzbudí to tak dojem očného kontaktu aspoň takto na diaľku. 

#5 Keď vás niečo vyruší, kameru si môžete vypnúť

Samozrejme to platí len v prípade, ak ide o videokonferenciu s viacerými ľuďmi. Ak vás však niekto/niečo vyruší, alebo si potrebujete odskočiť, nič sa nestane, ak si kameru na pár minút vypnete. Je to lepšie, ako keby mali ostatní vidieť, čo vás vyrušilo.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov