Foto: pexels.com

Môže vás to prekvapiť, ale aj tieto veci súvisia so šťastím.

Šťastie je relatívny pojem. Každý z nás má o šťastí inú predstavu a každý za šťastie považuje niečo iné. Ale existuje nejaký univerzálny faktor, na základe ktorého by sme ho dokázali pozdvihnúť? Určite áno. Ukazuje sa, že hoc je šťastie pre každého rozdielne, stále existujú veci, ktoré platia na všetkých. Takže ak máte záujem zvýšiť svoju hladinu šťastia, vyskúšajte týchto osem vecí.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Počasie môže ovplyvňovať vašu náladu

Nie, nie je to žiadna detská rozprávka, počasie naozaj môže ovplyvňovať vašu náladu. Vedci dokonca tvrdia, že ľudia, ktorí žijú v teplejších podnebných pásmach, sú celkovo veselší. Takže chladné zimné dni môžu mať naozaj za následok to, že sa budete cítiť smutno, sklesnuto až depresívne.

#2 Kvety robia ľudí šťastnými

Rôzne výskumy naznačujú, že stačí, ak si privoniate ku kvetu a hneď to bude mať pozitívny vplyv na vaše emócie. Vďaka tomuto pôsobivému efektu sa môžete stať oveľa veselšou osobou. Takže to, že sa žena poteší, ak ju prekvapíte kyticou, vôbec nie je náhoda. Naozaj na tých kvetoch niečo bude. Dokonca aj rôzne iné štúdie tvrdia, že čím viac kvetov človek dostal, tým šťastnejší bol (čo sa pri starších ľuďoch ešte znásobovalo). Zahrňte preto seba i ostatných šťastím.

unsplash.com

#3 Počúvanie radostných piesní

Aj počúvanie pozitívnej, optimistickej hudby môže mať vplyv na vašu celkovú úroveň šťastia. Takže ak to ešte náhodou nerobíte, zaraďte to do vašej dennej rutiny. Uvidíte, že zmeny na seba nenechajú dlho čakať.

#4 Šťastie ide s vekom

Podľa istej štúdie, čím je človek starší, tým je šťastnejší. Vedci totiž urobili výskum a zistili, že ľudia po päťdesiatom roku života sú oveľa šťastnejší, ako mladí.

#5 Šťastie je nákazlivé

Je vedecky overené, že čím viac sa obklopujete pozitívnymi ľuďmi, tým viac sa aj vy stávate šťastnejší a optimistickejší. Buďte preto naozaj vyberaví, pokiaľ ide o ľudí vo vašom blízkom okolí. Dajte si záležať na tom, aby negatívni a toxickí ľudia vo vašom živote nemali miesto.

unsplash.com

#6 Aj zvieratá vás dokážu urobiť šťastnejším

Oxytocín je hormón, ktorý sa spája so šťastím. V momente, keď hladkáte vášho chlpatého miláčika, sa uvoľňuje, a vy sa cítite ako v siedmom nebi. Zdá sa vám, že sú majitelia psov alebo iných domácich zvieratiek šťastnejší? Nie, ani to nie je náhoda.

#7 Na šťastie vplývajú aj víkendy

V piatok poobede naše nadšenie a radosť začína stúpať, no potom opäť rapídne klesne, keď príde tvrdý úder reality. Výskumníci zistili, že naša úroveň šťastia stúpa až o viac ako pätnásť percent počas víkendov. Čo z toho vyplýva? Potrebovali by sme dlhší víkend.

#8 Aj cvičenie napomáha šťastiu

Máte zlý deň? Niekedy stačí len dvadsať minút cvičenia denne a všetko sa môže razom zmeniť. Je všeobecne známe, že cvičenie na nás vplýva priaznivo – fyzicky aj psychicky. Preto by ste mali zaradiť do vášho rozvrhu aspoň nejaký pohyb.

unsplash.com
ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov