Foto: Unsplash/Ernest Brillo

Máte vo svojom okolí nejakého introverta?

Pochopiť introvertov je niekedy náročné, pretože ich správanie nám nedáva žiaden zmysel. Nevieme ich pochopiť aj aj napriek tomu, že ide o najskutočnejších ľudí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Žijeme v dobe plnej faloše a nájsť si niekoho, kto k nám bude naozaj úprimný, je veľmi náročné. Za najbližších  priateľov by sme si mali vyberať práve introvertov, o ktorých vieme, že budú úprimní. Ak sa pýtate prečo, web Learning Mind zostavil krátky zoznam.

Nie sú falošní

Falošné vystupovanie si vyžaduje príliš veľa energie. Práve introverti majú sklon spoliehať sa na parasympatický nervový systém. Táto strana ľudského nervového systému je spojená s takzvanou reakciou „odpočívaj a stráv“, ktorá v tele spúšťa trávenie, regeneráciu a úsporu energie. Preto táto tendencia uprednostňovať túto stranu nervového systému spôsobuje, že introverti sú pokojnejší, kontemplatívni a všeobecne menej aktívni.

Foto: Unsplash/Kyle Glenn

V zásade je ich energia obmedzená , preto sa usilujú chrániť ju a konzervovať. To je dôvod, prečo veľa nehovoria a na veľkých zhromaždeniach sú unavení.

Ak klamete, potrebujete na to istú kapacitu zdrojov. Musíte si dávať pozor na slová, je potrebné dávať pozor na výraz v tvári a dbať na to, aby sme hovorili tie správne veci. V prípade, že sa introvert unaví prejavom, nie je možné, aby sa dokázal sústrediť na ostatné vyššie spomenuté aspekty.

Je im jedno, či sú obľúbení

Takzvané externé odmeny ako je popularita, pozornosť a sociálna príslušnosť, sú pre týchto ľudí úplne bezvýznamné. Takto to funguje vďaka ich mozgu. Introverti sú menej závislí od dopamínu, ktorý hrá rozhodujúcu úlohu v centrách odmeňovania mozgu.

Foto: Unsplash/ Vladimir Fedotov

Extroverti sú menej citliví na tento neurotransmiter, takže majú silnejšiu potrebu doplniť jeho uvoľnenie a uspokojiť tak centrá potešenia svojich mozgov. Z tohto dôvodu majú väčšiu motiváciu, pokiaľ ide o zháňanie externých odmien. Zatiaľ čo sa extroverti snažia získať čo najväčšiu pozornosť, introvertov to do veľkej miery nezaujíma. Hoci ich pozornosť dokáže potešiť, nie je pre nich motivačným faktorom.

Záleží im na kvalite, nie na kvantite

O introvertoch je dobre známe, že sa nezaujímajú o zbytočné rozširovanie svojich sociálnych kruhov. Majú síce priateľov, no je ich málo. To im úplne vyhovuje, pretože množstvo sociálnych väzieb je pre nich vyčerpávajúce a zbytočné. Ak vás teda príjmu, máte sa z čoho tešiť, pretože priateľov si vyberajú naozaj dôkladne.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov