Táto aktivita má na ženský organizmus rozhodne pozitívne účinky.

Meditácia rozhodne nie je zbytočná. O jej pozitívnych účinkoch na našu psychiku určite netreba pochybovať. Viaceré štúdie na základe encefalografických záznamov potvrdili jej význam aj v živote dnešného uponáhľaného človeka. Nedávne zistenie však rozhodne prekvapí. Vedci prišli na ďalší nečakaný pozitívny účinok meditácie, ktorý ocenia najmä ženy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa štúdie uverejnenej v magazíne Journal of Sex & Marital Therapy, ženy, ktoré pravidelne meditujú, majú lepšiu kvalitu sexuálneho života. Autori sa vo svojej štúdii zamerali na skúmanie vplyvu meditácie na sexuálny život žien. Ženy, ktoré dlhodobo a pravidelne meditovali, zaznamenali zlepšenú intenzitu i kvalitu prežívania sexuálneho života oproti ženám, ktoré meditovali krátko, alebo nemeditovali vôbec.

Štúdie sa celkovo zúčastnilo 451 žien od 19 do 70 rokov. U všetkých sa zaznamenávala dĺžka meditácie, ako aj subjektívne hodnotenie kvality sexuálneho života pred pravidelnou meditáciou. Až 193 žien, ktoré mali skúsenosti s meditáciou, mali lepší sexuálny život oproti zvyšným 257 ženám, ktoré nemeditovali vôbec.

Častejší orgazmus, lepšia nálada či spokojnosť s vlastným telom

Photo by Max Rovensky on Unsplash

Jedna z výhod meditácie je sebaprijatie. Meditujúce ženy sú vo všeobecnosti spokojnejšie s vlastným telom, vedia si zachovať zdravý nadhľad a netrápia sa tak veľmi pre maličkosti. To všetko sa odzrkadlí na kvalite sexuálneho života. Podľa psychológa Botta je práve dobrý pocit či dobrá nálada nevyhnutným predpokladom pre kvalitný sex. Je to pochopiteľné, veď máloktorá žena má chuť na sex, keď sa cíti pod psa.

Samozrejme, štúdia má aj svoje nedostatky. Vedcom sa totiž to nepodarilo jednoznačne dokázať, či práve dlhodobá meditácia pozitívne vplýva na kvalitu sexuálneho života u žien. Podľa nich to môže (a nemusí) byť naopak. Čo ak je to naopak? Čo ak to ženy, ktoré majú dobrý sexuálny život viac tiahne k meditatívnym technikám? Jedno je však isté. Meditácia určite nie je zabíjanie času. Pomáha nám udržať dobrú náladu, nadhľad a pomocou nej si vypestujeme vnútorný pocit, ktorý je na nezaplatenie.

Pozri aj: Tabu prelomené: Toto je vysvetlenie toho, ako ženy v skutočnosti vnímajú sex

psypost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov