Náš strach je úplne zbytočný. Väčšina vecí, ktorých sa obávame, sa totiž nikdy nestane.

„Čo ak?“, „Čo ak to nebude fungovať?“, „Čo ak iba strácam čas?“, „Čo ak to neurobím dobre?“, „Každý bude vedieť, že som zlyhal a potom ma všetci budú nenávidieť.“ Sú vam niektoré z týchto viet povedomé? Zrejme áno. Úzkosť je v dnešných dňoch na vzostupe, no nanešťastie je to naša vlastná chyba. Spôsob, akým spracovávame informácie a očakávania naplnil naše hlavy katastrofálnymi scenármi, ktoré sa však väčšinou nikdy nenaplnia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Obavy sú normálne, no nie vtedy, ak kvôli nim nemôžete spať

Každý z nás má obavy. Je to úplne normálna vec. Mnohí z nás sa však mučia myšlienkami a scenárom, ktorý je veľmi vzdialený od reality a takmer nikdy sa nestane.

Príklad: Práve ste nastúpili do novej práce, kde robíte čašníka. Ešte nepoznáte úplne celé menu, a tak sa vám stalo, že ste poplietli niektoré objednávky. Aby bola situácia ešte horšia, rozbili ste niekoľko tanierov. Keď prídete domov, hovoríte si, že do tej reštaurácie už nikdy nevkročíte. Vo vašej hlave si začnete predstavovať, ako sa z vás budú všetci smiať, ako vás budú odsudzovať a nenávidieť. Prácu však potrebujete a tak tam na ďalší deň prídete znova. Na vaše prekvapenie, každý je príjemný a tvári sa, akoby sa nikdy nič nestalo. Aj oni totiž začínali a urobiť pár chýb je ľudské. To znamená, že ste sa celý večer trápili úplne zbytočne.

Zákon 90% totiž hovorí veľmi jasnou rečou:

90% vecí, ktorých sa obávate, sa nikdy nestane.

pexels.com

Svojimi obavami sabotujete samých seba

Ak necháte vaše obavy a váš strach, aby všetko kontrolovali, nastavujete sa na zlyhanie. Ľudia nepotrebujú nikoho iného, aby ich sabotoval – väčšinou si to zavinia sami. A pritom je to všetko úplne zbytočné.

Pripravte sa na to najhoršie, ale dúfajte v to najlepšie.

Nadmerný optimizmus môže byť taktiež nerealistický, ale musíte mať otvorenú myseľ. Nebojte sa ničoho, pokiaľ sa to skutočne už nedeje. Nezaoberajte sa tým, čo by mohlo byť, pokiaľ sa to nestalo. Nezničte všetko ešte pred tým, než to vôbec začne.

Ľudia majú tendenciu očakávať katastrofu, pretože ignorujú pravdepodobnosť

Toto je zoznam vecí, ku ktorým pravdepodobne nedôjde:

#1 Havária lietadla – automobilové nehody sú oveľa bežnejšie

Idúc na nejakú cestu alebo dovolenku, takmer všade vidíte ľudí, ktorí sa boja, že sa s lietadlom počas letu niečo stane. Môžete sa však upokojiť, letecké havárie sú zriedkavé. A práve kvôli tomu sa o nich rozpráva viac ako o tých cestných.

#2 Predsudky – v skutočnosti, to nikoho nezaujíma

Myslíte si, že každý sleduje a berie na vedomie každý váš krok. Pravdou však je, že nikoho to netrápi. Keď ste pred tromi týždňami povedali niečo neprípustné, pravdepodobne si to budete pamätať iba vy a nikto iný. Bolo to pre vás ponižujúce, lenže ostatní to nijako neriešili, pretože ich to nezaujíma. Tak sa prestaňte znepokojovať. Svoje nedostatky si totiž najviac všímate práve vy.

#3 Odmietnutie – tým, že sa vyhýbate odmietnutiu sa vyhýbate ľuďom

Nie všetci ľudia vám ublížia. Dajte im príležitosť ukázať vám, že chcú byť vo vašom živote, a že to s vami myslia úprimne. Nestráňte sa ich.

Pozri aj: „Prestaňte myslieť pozitívne.“ Táto rada vás určite prekvapí, no prečítajte si, prečo má cenu zlata

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov