Foto: Photo by Gabriel Bastelli from Pexels

Pre skutočnú lásku nie je prekážkou žiadna vzdialenosť.

Ak sa rozhodnete ísť do vzťahu na diaľku, musíte počítať s tým, že to budete mať oveľa ťažšie ako tí šťastlivci, ktorí si našli lásku v blízkom okolí. Na druhej strane sa tak naučíte viac si vážiť zriedkavé a vzácne chvíle vzájomnej prítomnosti, ktoré sa budete snažiť využiť naplno. S akými problémami sa však stretávajú ľudia vo vzťahoch na diaľku?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu sú najčastejšie z nich. Našťastie nie sú neriešiteľné.

#1 Pocit, že sa nemáte o čom rozprávať

Photo by Keenan Constance on Unsplash

Tento pocit vzniká najmä preto, že vás spája minimum spoločných zážitkov. Ak nepatríte medzi komunikatívne typy, tento problém sa môže ešte zhoršiť. Aby ste sa vyhli vzájomnému tichu pri telefonovaní, skúste si vopred pripraviť aspoň 10 otázok, na ktoré sa chcete spýtať svojho partnera či partnerky. Aspoň sa o ňom/nej dozviete niečo nové.

#2 Rozprávate sa spolu celé hodiny

Všetkého veľa škodí. Mnohí v nádeji, že vzájomnú absenciu si vynahradia dlhými rozhovormi cez Skype či iný komunikačný prostriedok, zabúdajú na každodenný život. Je dôležité nezabúdať na svoje povinnosti, aktivity a záľuby. To platí pre vás obidvoch.

#3 Výčitky, keď ihneď nereagujete

Photo by Yura Fresh on Unsplash

To je taktiež častý problém. Ak vám vaša polovička napíše správu, neraz u vás vzniká nutkavá potreba odpisovať jej hneď. A to aj vtedy, ak vám to vonkoncom neumožňujú vonkajšie okolnosti. Uvedomte si, že ak vás má naozaj rada, pochopí, že nie vždy máte telefón pri sebe. Máte aj iné záujmy. A to je absolútne v poriadku.

#4 Rozvíjate sa každý sám

Tým, že nie ste stále spolu, rozvíjate sa každý vlastným tempom. Či sa rozvoj týka životného štýlu, kariéry či vytvárania si názorov. Aby ste sa postupom času od seba neoddeľovali čoraz viac, je dôležité sa čo najčastejšie navštevovať, stanoviť si víziu a najmä uvedomiť si, že vzťah na diaľku sa raz musí skončiť a prejsť do „klasického“ vzťahu.

#5 Máte pocit, že sa váš bežný život zastavil

Photo by Ales Krivec on Unsplash

To, že máte vzťah na diaľku neznamená, že sa pre vás toto obdobie stane len obdobím neplodného čakania. Neodsúvajte na druhú koľaj priateľov či rodinu. Váš život nekončí. Ide normálnym tempom. Preto sa snažte čas, ktorý ste bez fyzickej prítomnosti partnera, využiť čo najproduktívnejšie.

#6 Únava

Základom fungujúceho vzťahu na diaľku je pravidelná komunikácia. Niekedy sa môže stať, že ste príliš unavení na to, aby ste zavolali druhej osobe. Raz za čas sa to môže stať, no nemalo by sa to stať zvykom. Inak sa budete od seba vnútorne vzďaľovať čoraz viac.

#7 Pocit neistoty

Obom vám neraz hlavou preletí zradná myšlienka: „Naozaj to nie je stratený čas? Stojí to vôbec za to?“ Tento pocit však majú aj ľudia, ktorí majú klasický vzťah. Delí vás síce od seba množstvo kilometrov, no ak prekonáte túto nepriazeň, môžete si vytvoriť skutočne stabilný vzťah.

#8 Žiarlivosť

Photo by Jurica Koletić on Unsplash

Ak vás neustále znepokojujú myšlienky, s kým je vaša polovička, kým nie ste spolu, je to jasný dôkaz toho, že by ste mali zapracovať na vlastnom sebavedomí, ktoré je úzko spojené so žiarlivosťou. Žiarlivosť je jed. Ak sa ju nenaučíte držať na uzde, definitívne otrávi váš vzťah.

#9 Tlačenie na pílu

Vzťah na diaľku dá zabrať. Preto mnohí, aby preklenuli toto zložité obdobie, sa snažia preskočiť nevyhnutné etapy budovania vzťahu. V telefóne plánujú nielen spoločné bývanie, ale aj svadbu či potomkov, no bez toho, aby dokonale spoznali svojho partnera. Spomaľte. Nič vám neutečie. Čas, ktorý investujete do dôkladného vzájomného spoznávania vám môže pomôcť vyhnúť sa zbytočnému sklamaniu.

#10 Nedorozumenia

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Virtuálna komunikácia či komunikácia cez telefón nikdy nenahradí rozhovor z očí do očí. Preto sa pri nej ľahko môže stať, že dôjde k rôznym nedorozumeniam. Partner či partnerka si môžu inak vyložiť ironickú poznámku či vtip a nezmyselný konflikt je na svete. Ak si nie ste istí, ako to tá druhá osoba myslela, spýtajte sa jej na rovinu. Určite to pomôže.

#11 Posadnutosť

Ten druhý by sa nemal pre vás stať stredobodom vesmíru. Partner či partnerka nám pomáha vzájomne rásť, dáva nám energiu a porozumenie. Avšak ak z neho urobíme jediný zmysel života, obaja na to nepekne doplatíme. Nesnažte sa ho kontrolovať, vydierať a manipulovať. Nechajte mu jeho vlastný priestor. Tak bude vedieť, že aj vy ste zrelým a plnohodnotným človekom.

modernlovelongdistance
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov