Podľa najnovších výskumov sú toto dve vekové obdobia, v ktorých sa cítime najšťastnejší.

Obdobie v našom živote, kým sme ešte mladí, nerozvážni a šialení mnohí klasifikujú ako „dni slávy“ a pokladajú to za najšťastnejšie obdobie celého nášho života. Iní zase tvrdia, že sa dosť tešia na to, až budú starí. Budú mať viac skúseností, budú o čosi múdrejší a možno im to prinesie ešte o čosi viac šťastia. Tak či onak, nové výskumy z Londýna dospeli k záveru, že ľudia sú vo svojom živote najšťastnejší práve v dvoch rôznych vekových obdobiach. O ktoré obdobia ide vás možno naozaj prekvapí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Celý výskum bol založený na tom, že približne 23 tisíc nemeckých ľudí vo veku 17-85 rokov malo opísať to, ako sú zatiaľ so svojím životom spokojní. Takisto im bola položená otázka, ako asi vidia svoj život o päť rokov. Následne boli rovnakí ľudia požiadaní, aby si tento výskum prišli o spomínaných päť rokov zopakovať. Výsledky, ktoré vedci zistili, viedli k fascinujúcemu záveru.  Podľa všetkých nahromadených informácii naša úroveň šťastia vytvára krivku v tvare písmena U medzi 20 a 70 rokom života, pričom najvyššie vystupuje v dvoch rôznych vekových obdobiach, a to keď máme 23 a 69 rokov.

pexels.com

Aj keď tieto dva roky nemajú so sebou vôbec nič spoločné, dáva to zmysel, prečo sme najšťastnejší práve v týchto obdobiach. Keď máme 23 rokov, väčšina ľudí získava svoje prvé naozajstné zamestnanie a začína si pomaly budovať svoju kariéru vo svete dospelých. Naopak, keď máme 69, máme už čo to odžité a tak sa môžeme pokojne usadiť v dôchodku a nájsť si nové záľuby, ktoré by nás bavili a vypĺňali náš čas.

Vôbec sa však nemusíte cítiť znepokojene, keď si pomyslíte, koľko rokov je medzi tým, kým dorazíte k predpokladanému vrcholu šťastia. Výskumníci totiž taktiež došli k záveru, že mladší ľudia majú tendenciu preceňovať svoju budúcu životnú spokojnosť, zatiaľ čo starší ľudia majú tendenciu ju podceňovať. Práve to vedie k tomu, že krivka má tvar písmena U.

Aj medzi všetkými tými rokmi, teda medzi vrcholmi krivky sa nám dostáva veľmi veľa šťastných momentov a úspechov. Od práce, po založenie rodiny či začiatok podnikania, až po všetky splnené ciele, ktoré sme si stanovili – to všetko sú faktory, ktoré môžu ovplyvniť našu spokojnosť so životom.

To znamená, že vôbec nemusíte čakať, kým budete mať 23 alebo až 69 rokov, aby ste v živote boli skutočne šťastní. Záleží len na vás, aby ste si zistili, čo vás v živote robí najšťastnejšími a potom pracovali na tom, aby ste si to šťastie v čo najväčšej miere udržali.

pexels.com

Pozri aj: TÚŽITE PO OSLOBODENÍ SVOJEJ MYSLE? POLOŽTE SI TÝCHTO 30 OTÁZOK

psych.sk (Alexandra Geletová), bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov