Foto: Photo by luizclas from Pexels

Detstvo má na naše vzťahy nezanedbateľný vplyv.

Byť jedináčikom nie je ani dobré, ani zlé. Je to jednoducho fakt, s ktorým nič nenarobíme. Väčšinu však chceme to, čo nemáme. Zatiaľ čo jedináčik túži po súrodencovi, ktorý by mu robil spoločnosť, tí z mnohopočetných rodín zas občas túžia po živote jedináčika. Ak ste vyrastali bez súrodenca, môže sa to prejaviť vo vašich neskorších partnerských vzťahoch nasledujúcimi charakteristikami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nájdete sa v niektorých z nich?

#1 Nedostatočná podpora

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Mať súrodenca, aj keď si sem-tam skončíte do vlasov, určite nie je na zahodenie. Predsa len, zažijete spolu niekoľko vzácnych okamihov vzájomnej súdržnosti a podpory. Nie všetky tajomstvá sa totižto dajú prezradiť rodičom, súrodenec vás však dokáže podporiť. Ak ste vyrastali ako jedináčik, môže vám chýbať práve podpora blízkeho človeka. Preto aj v partnerských vzťahoch sa budete snažiť nájsť najmä dostatočnú podporu.

#2   Väčší tlak na nájdenie partnerky či partnera

Ak ste prežívali detstvo bez súrodenca, predsa len budete v dospelosti pociťovať väčší strach zo samoty. Niekedy sa práve jedináčikovia viac upnú na to, aby nepremeškali príležitosť na nájdenie lásky svojho života. Tento tlak, ktorý podvedome pociťujú, však môže mať aj negatívny dopad. Prílišné tlačenie na pílu môže partnerku či partnera odplašiť.

#3 Vyššie sebavedomie a nezávislosť

Photo by Miguel Ángel Hernández on Unsplash

To patrí k pozitívnym výhodám života jedináčika. Práve tí zažívajú v detstve väčší stupeň slobody, nemusia sa deliť o rodičovskú lásku, čas či pozornosť. Dokážu si viac veriť a väčšinou nemajú problémy so zdravým sebavedomím. To samozrejme ovplyvňuje aj ich partnerské vzťahy. Ak si je človek vedomý svojej hodnoty, nebude strácať čas s človekom, ktorý ho bude deptať.

#4 Pocit osamelosti

Samota a osamelosť sú dva rozdielne pojmy. Každému príde vhod pár chvíľ, kedy je sám so sebou. Je to nevyhnutné štádium osobného rastu, ktorému by sme sa nemali vyhýbať. Avšak jedináčikovia sú najmä vplyvom detstva viac hákliví na osamelosť. Zatiaľ čo súrodenci trávia veľa času spolu, oni sú odkázaní buď na prítomnosť rodičov alebo priateľov. Neraz strávia sami vo svojej izbe celé hodiny. Preto sa väčšinu v dospelosti samote vyhýbajú. Nechcú sa cítiť osamelo.

#5 Vernosť a lojálnosť

Photo by Camila Cordeiro on Unsplash

Jedináčikovia veľmi dobre vedia, že pevné a harmonické medziľudské vzťahy sú hotový poklad. Od detstva si strážia kamarátstva, pretože vyrastajú sami a cítia neprítomnosť súrodenca. Aj v dospelosti si dajú záležať na kvalite vzťahov, od partnera vyžadujú vernosť a lojálnosť, ktorú vedia aj sami poskytnúť. Putá, ktoré si vytvoria, sú silné a skutočné. A to je naozajstná cennosť.

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov