Foto: Photo by Jonathan Safa on Unsplash

Aj žmurkanie má veľký vplyv, nepodceňujte ho.

Niektorí ľudia používajú žmurkanie ako ich tajnú zbraň pri flirtovaní. Poznáte to, zvodný pohľad a pomalé, zmyselné klipnutie veľkými riasami. Iný zase žmurkajú preto, pretože nevedia, čo majú robiť s očami alebo kam sa pozerať pri rozhovore a pohľad z očí do očí neznesú. Tak či onak, žmurkanie má v reči tela naozaj svoj význam a často krát odhaliť dokonca viac, než by ste si mysleli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa rôznych výskumov ľudia žmurknú približne 13 500 krát za deň, čo je teda oveľa viac, než je nutné na precvičenie očných svalov či zvlhčenie očí. Takže o čom je teda všetko to žmurkanie? Čo by mohlo žmurkanie odhaliť o tom, čo si skutočne myslíme? Samozrejme, vedci sa snažili na tieto a na mnohé iné otázky spojené so žmurkaním nájsť odpoveď.

Vedci uskutočnili experiment s virtuálnou realitou

Aby sa vedcom podarilo získať odpovede, urobili experiment s virtuálnou realitou, v rámci ktorého bolo 35 dobrovoľníkov vo veku 18 až 38 rokov vyzvaných, aby sa rozprávali s avatarmi, alebo inak povedané, virtuálnymi poslucháčmi. Účastníci odpovedali na bežné konverzačné otázky, ako napríklad: “Aký si mal víkend?“ Následne skúmali reakciu týchto ľudí na to, ako zareagoval avatar neverbálne, konkrétne či žmurkol krátko alebo dlho – pričom oba typy žmurknutia trvali menej než sekundu.

pixabay.com

Akú zaujímavosť si vedci všimli?

Akokoľvek neuveriteľne to môže znieť, výskumníci tvrdia, že účastníci experimentu si tieto rozdielne dĺžky v žmurkaní všimli a aj oni nevedomky odpovedali na otázky inak – v závislosti od dĺžky trvania žmurknutia.

Napríklad, ak avatar žmurkol kratšie, aj účastníci poskytovali kratšie odpovede. Aby však vedci vyvrátili mylné tvrdenia, prehlásili, že žiaden z účastníkov si vopred nezisťoval informácie ohľadom žmurkania či jeho dĺžky. To znamená, že všetko, čo sa dialo počas experimentu, fungovalo na podvedomej úrovni. Fascinujúce, však?

Aký je záver?

Výskum teda naznačuje, že aj reč tela je veľmi dôležitá. Aj keď sa žmurkanie na prvý pohľad môže javiť ako malá, nepodstatná činnosť, v skutočnosti má obrovský vplyv na to, ako bude plynúť naša konverzácia s inými ľuďmi, pretože ich to dokáže ovplyvniť. Môžete tak veľmi jednoducho odhaliť vaše pravé pocity a názory, a to aj vtedy, keď nahlas tvrdíte niečo iné.

Čo sa týka dĺžky žmurknutí, vedci tvrdia, že niekedy môže naznačiť dôveru. Keď máte pocit, že ste v strese alebo ste v bojovej pozícii, kedy by ste sa mali chrániť, vaše oči zostanú otvorené dlhšie – prirodzený inštinkt, chcete sa chrániť pred nebezpečenstvom.

Na druhej strane, keď cítite, že sa nachádzate v bezpečnej situácii, žmurkáte častejšie. To znamená, že sa cítite dostatočne uvoľnene na to, aby ste nechali svoje oči odpočívať, nemusia byť neustále v strehu.

Takže čo z toho vyplýva? Žmurkanie má v neverbálnej komunikácii oveľa väčší vplyv, než by ste si možno mysleli. Nepodceňujte to a nech vám táto informácia slúži vo váš prospech.

pixabay.com
elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov