Foto: Photo by Brigitte Tohm from Pexels

Zvládnuť stres z Vianoc môže byť náročné, ale nie nemožné.

Vianoce sú tým najkrajším obdobím v roku, no pre väčšinu ľudí aj tým najstresujúcejším. Ak sa cítite, akoby vám nakupovanie vianočných darčekov, pečenie, upratovanie a jednoducho všetky aktivity spojené so sviatkami prerástli cez hlavu, potom si pamätajte, že nie ste jediní. Podľa výskumov až deväťdesiat percent ľudí trpí vianočným stresom. Našťastie, existujú spôsoby, ako si užiť Vianoce aj v pokoji.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Počúvajte svoje telo

Vianoce sú aj o jedle. Bohužiaľ, alebo možno našťastie, všade je to samý koláč, zemiakový šalát a iné maškrty. Niekedy je ťažké odolať všetkým tým chutiam a potom sa to skončí presne rovnako ako každý rok: zjete tony a tony jedla a nasledujú výčitky, novoročné sľuby o zdravšom životnom štýle a toľko stresu, až z neho priberiete ďalšie kilá. A pritom niekedy stačí naozaj málo. Počúvajte svoje telo. Keď máte chuť na koláč, doprajte si, nemá zmysel to potláčať. No na druhej strane, keď sa už cítite byť plní, prestaňte. Nejedzte len kvôli tomu, že jedia všetci, alebo že jednoducho máte tú potrebu, lebo sa nudíte.

#2 Aspoň na malú chvíľku sa naozaj zastavte

Vianoce sú aj sviatky zhonu a všade sa náhliacich ľudí, ktorí sa nikdy nezastavia. Preto je veľmi dôležité si nájsť počas dňa aspoň niekoľko minút, počas ktorých úplne „vypnete“ svoju hlavu, nebudete nad ničím premýšľať a započúvate sa do zvukov okolo vás. A keď nemáte pár minút nazvyš? Skúste to praktizovať napríklad ráno v autobuse alebo po ceste domov, či počas státia v rade v supermarkete. Všetko je lepšie ako nič.

unsplash.com

#3 Nezabúdajte sa hýbať

Jedenie, jedenie a stále len jedenie. Uistite sa, že aj počas sviatkov máte aspoň nejaký pohyb, ktorý prospeje nielen vášmu telu, ale aj vašej hlave. Keď nemáte možnosť ísť do telocvične alebo ísť si zabehať, skúste viac chodiť – dlhšie prechádzky či už v prírode alebo po meste či iné aktivity, ktoré ani nemusia byť náročné, vám rozprúdia krv v žilách.

#4 Choďte aspoň na chvíľu von

Je ľahké nechať sa úplne pohltiť stresom a depresiou, keď celé dni trávite zavretý vnútri. Počas zimy je celkovo menej denného svetla a preto je dôležité, aby sa k vám aspoň nejaké dostalo. A aj keď šance na to, že sa zahráte v snehu sú každým rokom nižšie a nižšie, čas strávený vonku na čerstvom vzduchu je stále presne to, čo potrebujete. Uvidíte, že už po pár minútach budete cítiť výrazné zlepšenie vašej nálady.

#5 Trávte čas s ľuďmi, ktorých máte radi

Stres a izolácia sú najlepší kamaráti. Nebuďte doma sami, to vám rozhodne nepomôže. Namiesto toho sa snažte tráviť čo najviac času s blízkymi či priateľmi. Trávte čas s ľuďmi, ktorých máte radi a ktorí vám pomáhajú zabúdať na všetky vaše „problémy“. Aspoň na chvíľu sa zabavte a odviažte a uvidíte, že Vianoce vôbec nemusia byť tak stresujúcou záležitosťou.

pexels.com
elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov