Foto: pexels.com | pixabay.com

Vianoce majú špeciálne miesto nielen v našom srdci, ale aj v našom mozgu.

Vianočné sviatky. Rodinná pohoda, teplo domova, voňavé koláče a všetci pokope. Takto nejako vyzerajú sviatky navonok. Ale ako vyzerajú v našej hlave? Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, ako asi môže reagovať váš mozog, keď si spomeniete na Vianoce? Ak nie, potom vás možno táto štúdia prekvapí. Vedci totiž zistili, že v mozgu máme akési „centrum sviatkov“, ktoré sa aktivuje vždy, keď niekto spomenie Vianoce.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dánski výskumníci sa zaoberali touto otázkou a zistili, že v našom mozgu sa nachádza niečo ako „centrum sviatkov“, ktoré sa aktivuje práve vo chvíľach, keď prežívame vianočné sviatky, či keď o nich len premýšľame. To vysvetľuje aj fakt, prečo v nás Vianoce vyvolávajú akési rozdielne pocity, než iné sviatky v roku.

Experti odhalili nové zaujímavosti

unsplash.com

Vedci uskutočnili experiment, ktorého sa zúčastnilo dvadsať rôznych ľudí, ktorí trávia Vianoce rozličným spôsobom. Desať z nich pochádzalo z rodín, kde sa považovali Vianoce za veľmi významný sviatok, zatiaľ čo druhá polovica pochádzala z prostredia, kde Vianociam nepripisovali až tak veľkú váhu.

Následne im ukazovali rozličné obrázky – niektoré boli vianočné, iné zas celkom obyčajné a pomocou magnetickej rezonancie zaznamenávali výsledky. Nezabudli s najväčšou vážnosťou dodať, že žiaden z účastníkov predtým nezjedol ani jeden vianočný perníček. Cieľom bolo zistiť, ako mozog reaguje na všetko týkajúce sa Vianoc.

Aký bol výsledok tohto experimentu?

U oboch skupín zaznamenali vyššiu aktivitu v primárnej vizuálnej kôre, keď uvideli vianočné obrázky. Nie je to žiadne prekvapenie, keďže táto časť mozgu je zodpovedná za spracovanie obrazu, ktorý “prekladá“ do zmysluplných údajov. Aj napriek tomu však tá skupinka, ktorá mala k Vianociam bližší vzťah, zaznamenala zvýšenú aktivitu aj v iných častiach mozgu, ktoré si vedci familiárne nazvali „centrum sviatkov“.

unsplash.com

Práve tam sa totiž miešali všetky tie nádherné pocity spojené s Vianocami. Vynárali sa spomienky na vianočné pečivo, štedrovečernú večeru a vynikajúce pohodové chvíle strávené s rodinou či priateľmi. A táto časť sa „rozsvietila“ ako vianočný stromček vždy, keď si dotyčný spomenul na Vianoce. Aj to môže byť jedno z vysvetlení, prečo ľudia tak milujú vianočné sviatky. Jednoducho ich majú spojené s nádhernými spomienkami a pocitmi.

Je naozaj zvláštne a zaujímavé, ako náš mozog dokáže pracovať. Na záver však treba povedať, že tento výskum sa uskutočnil iba v Dánsku a na malej vzorke, takže pri iných národoch by možno platilo niečo iné. Tak či onak, Vianoce pre všetkých zostávajú jedným z najkrajších sviatkov v roku.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov