Disponujete touto charakterovou vlastnosťou?

Všetci hľadáme šťastie. Práve kvôli tomuto pocitu sme schopní preplávať aj oceán. No neraz nám unikne pomedzi prsty a nám v rukách ostane len prach. Vedci však prišli na to, že ľudia, ktorí dostali do vienka istú charakterovú črtu, sú oveľa šťastnejší.

Článok pokračuje pod videom ↓

Veci nás neurobia šťastnými. Na túto vetu sme natrafili už neraz, avšak málokto sa nad ňou dokáže naozaj zamyslieť. Hoci vieme, že šťastie máme hľadať vo vnútri a nie v okolitých veciach, mnohí z nás pravidelne zakotvia v obchodných centrách a nakupujú kopec (ne)potrebných vecí v nádeji, že tá nová sukňa či mikina im navodí chvíľkový pocit šťastia.

Tentokrát si vedci v štúdii, ktorá bola publikovaná vo vedeckom časopise Nature, vzali na mušku pocit šťastia. A ako to už býva, urobili zaujímavý experiment. Výskumu sa zúčastnilo celkovo 50 ľudí, ktorí dostali dosť nezvyčajnú úlohu. Účastníkov experimentu rozdelili do dvoch skupín.

Počas štyroch týždňov si mala prvá skupina skutočne dopriať. Skupinka mohla míňať peniaze a kúpiť si veci, po ktorých účastníci toľko túžili. Druhá skupinka dostala podobné zadanie. Ich úloha sa však líšila v „malom“ detaile.  Peniaze mali minúť na nákup darčekov pre iných.

Unsplash.com/Brooke Cagle

Výsledky štúdie teda poriadne prekvapili. Pomocou magnetickej rezonancie vedci zistili, že v mozgu sa aktivovali tzv. „zóny šťastia“ u ľudí, ktorí boli štedrejší. I keď boli v podstate chudobnejší, pocit šťastia sa u nich zdvojnásoboval, zatiaľ čo u „sebcov“ trval pocit šťastia len krátkodobo.

A čo je na tom to najzaujímavejšie? Vedci dokázali, že nezáleží na tom, koľko dávame. Dôležitá je štedrosť. Aj keby ste mali dať susedovi len jabĺčko. Pocit, ktorý v nás obdarovanie iných vyvoláva, je na nezaplatenie.

Psychológ Philippe Tobler dodáva: „Nemusí sa z vás stať sebaobetujúci mučeník, aby ste sa cítili šťastnejšie. Stačí, keď budete len o niečo štedrejší.“ 

Veda tak dokázala, že štedrosť a veľkorysosť v nás znásobujú pocit šťastia.

Naozaj platí, že nikto nie je osamelým ostrovom, ale všetci spolu tvoríme súostrovie. Byť štedrejší a tým pádom aj šťastnejší je oveľa jednoduchšie, než by sa na prvý pohľad zdalo…

Pozri aj: 9 dôvodov, prečo milí ľudia nenachádzajú šťastie, aj keď sa tak veľmi snažia

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov