Foto: pixabay.com

Môžete sa nimi pochváliť?

Hovorí sa, že milionár a chudobný človek sa líšia dvomi vecami. Prvou je stav na účte, a tou druhou je spôsob myslenia. Presne to sa podarilo dokázať aj tejto zaujímavej štúdii, ktorá dokázala, že milionári disponujú týmito 2 vlastnosťami. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tejto štúdii napísal portál Spring. 

Všetko je o spôsobe myslenia

Vedcom sa podarilo dokázať, že ľudia, ktorí sú milionármi, majú tendenciu mať odlišný osobnostný profil než ľudia, ktorí takéto “tučné konto” nemajú. 

Ide presne o 2 vlastnosti, ktoré sa ukázali byť ako kľúčové. Konkrétne ide o:

  • emočnú stabilitu
  • ochotu riskovať

Vlastnosti, ktoré všetko menia

Ak sa pýtate, prečo sú to práve tieto 2 vlastnosti, odpoveď je nasledovná. Ľudia schopní riskovať sú ochotní čakať na svoju odmenu dlhšie, avšak neboja sa preto aj niečo spraviť. Taktiež sa ukázalo, že táto vlastnosť dokonca súvisí s vyšším IQ.

Čo sa týka emočnej stability, tu je to jasné — emočne stabilní jedinci lepšie zvládajú stres a prežívajú menej frustrácie. Navyše tiež ľahšie ovládajú svoje nutkania, ktoré by ich mohli zviesť z cesty. 

pixabay.com

Je však rozdiel, ako sa k peniazom dostanete

Vedci ale upozorňujú na jeden veľmi zaujímavý fakt. Štúdie sa totiž zúčastnilo viac ako 1 100 Nemcov, ktorých priemerné čisté imanie bolo cca 4 milióny eur. 

Boli však medzi nimi ako ľudia, ktorí si tieto peniaze zarobili sami, tak aj ľudia, ktorí sa k nim dostali dedičstvom, alebo mali bohatých rodičov, ktorí im tieto peniaze jednoducho dali. 

Autori štúdie prezrádzajú: “Spomínanému osobnostnému profilu zodpovedajú len ľudia, ktorí si milióny zarobili sami. Naopak, bohatí dedičia tomuto prototypu osobnostného profilu nezodpovedajú, práve naopak — sú oveľa menej ochotní riskovať a bývajú neurotickí.”

Vedci tiež hovoria o tom, že emočne stabilnými a ochotnými riskovať ľudí nerobia peniaze — je to práve naopak. Dokážu si ich zarobiť ľudia, ktorí tieto vlastnosti majú, resp. na nich pracujú. Snažiť sa ich rozvíjať teda určite stojí zato. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov