Každý sebavedomý človek sa vyhýba týmto piatim zlozvykom.

Z rôznych výskumov vyplýva, že ak sa ľudia ocitnú v situácii, v ktorej si myslia, že zlyhajú, ich výkon sa rapídne zníži. Premenia sa doslova na niekoho iného. Ich hlava, obrazne povedané, prestáva pracovať a oni nakoniec potvrdia očakávania o zlyhaní. Aj z toho teda vyplýva, že sebavedomie a sebadôvera sú naozaj veľmi dôležité veci. Všetci sebavedomí ľudia majú svoj „kódex správania“, a toto je 5 vecí z neho, ktorým sa za každú cenu snažia vyhnúť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Nezaujíma ich pozornosť

Ľudí to väčšinou nevedomky tiahne k tým, ktorí majú dobrý postoj a pozitívny pohľad na vec. Je to typická ľudská vlastnosť, ktorú v sebe nepoprieme, aj keby sme sa naozaj veľmi snažili. Sebavedomí ľudia to, samozrejme, veľmi dobre vedia, a to je dôvodom, prečo sa nezaujímajú o pozornosť ostatných.

Keď sa totiž sebavedomému človeku dostaví pozornosť, je zaslúžená. Ale, čo je zaujímavé, sebavedomí ľudia toto jasné svetlo, ktoré na nich svieti, presmerujú na tých, ktorí im pomáhali – kolegovia, šéfovia, rodina. Stručne povedané, sebaistý človek čerpá spokojnosť nie z pozornosti, ale zo sebavedomia.

unsplash.com

Odmietajú sa ospravedlňovať

Naozaj neexistuje žiadny iný spôsob, ako to povedať na rovinu, ale príliš veľa z nás sa neustále ospravedlňuje a hľadá si výhovorky. To, že sa neustále vyhovárame neznamená, že sme zlí ľudia. Taktiež to neznamená, že sme zlyhali.

Avšak znamená to, že potrebujeme mať trochu väčšiu zodpovednosť za seba. Áno, môže to byť v dnešnom svete ťažké, pretože každý od nás chce, aby sme neustále podávali perfektné výkony, no ak sme si istí sami sebou a veríme našej vnútornej sile, vieme, že zvládneme čokoľvek.

Nevyhýbajú sa konfliktom

Áno, čítate správne. Konflik, akokoľvek ho môžete nenávidieť, je jednoducho súčasťou života. Sebavedomí ľudia však nedefinujú konflikt ako niečo, čomu by sa mali vyhnúť. Vedia, že jediná možnosť, ako sa ho zbaviť, je prejsť priamo cez neho. A preto budú čeliť konfliktu elegantne a s otvorenou mysľou. Veď, ako kapitán Jack Sparrow raz povedal: „Problémy sú tu na to, aby sa riešili a vyriešili.“

unsplash.com

Neprahnú po obdive a chválach

Ak ste už mali tú česť pracovať s takou osobou, ktorá potrebuje neustále počuť nejakú chválu, určite viete, ako veľmi je to nepríjemné. Sebavedomí ľudia sa tak rozhodne nesprávajú. Ba dokonca, v podstate sa vyhýbajú robeniu činností, ktoré by na nich upozorňovali a rozhodne nepotrebujú počuť chvály a lichôtky zakaždým, keď sa nadýchnu.

Sebavedomý človek verí, že ľudia majú to, čo sa nazýva vnútorné miesto kontroly. Vnútorné miesto kontroly – koncept, ktorý v 50-tych rokoch priniesol psychológ Julian Rotter – kladie dôraz na sebaúčinnosť. Termín je definovaný ako viera, že udalosti v živote, či už dobré alebo zlé, sú spôsobené kontrolovateľnými faktormi, ako je postoj, príprava a úsilie človeka.

Neprokrastinujú

Teraz si určite myslíte, že je to klamstvo, všetci predsa aspoň raz za čas prokrastinujeme. Aj keď je pravda, že niektorí vo väčšom rozsahu ako ostatní. No mali by ste si zapamätať jedno. Sebavedomí ľudia veria, že niečo ako „správny čas“, „správna cesta“ alebo „správna okolnosť“ neexistuje. Súčastnosť, daný moment a prítomný okamih je to jediné, na čom záleží.

unsplash.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov