Foto: Unsplash/Toa Heftiba

Berie vás váš priateľ za samozrejmosť?

Priateľstvá sú vždy náročné. Ťažko vznikajú, ťažko sa udržiavajú. Skôr, než sa s niekým začnete priateliť, musíte si uvedomiť, že tá osoba má rada tie isté veci, čo vy. Že máte niečo spoločné. Musíte nájsť niekoho, kto je ochotný vynaložiť toľko úsilia na vaše priateľstvo ako vy. Musia byť ochotní obetovať sa za vás. Musia vás brániť, aj keď je to ťažké alebo trápne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektoré priateľstva vydržia večne, iné majú svoj dátum spotreby. Niektoré priateľstvá skončia, pretože sa jeden z dvojice odsťahuje na druhý koniec sveta, niektoré kvôli tomu, že ľudia dospejú a zistia, že spolu nemajú nič spoločné. Najčastejším dôvodom rozpadu priateľstva je však nepríjemná situácia, s ktorou sa stretol už každý z nás. Jeden dáva do priateľstva viac ako ten druhý. Tieto priateľstva sú veľmi toxické a je na vás, či v nich budete pokračovať, alebo sa posuniete ďalej. Portál Your Tango zostavil zoznam 5 vecí, ktoré vám otvoria oči.

#1 Ste vždy ten, kto všetko plánuje a organizuje

Všimli ste si, že ste ten, kto svojho priateľa neustále niekde pozýva a prichádza s rôznymi nápadmi? Je váš priateľ ten, ktorý všetko ofrfle a na poslednú chvíľu ruší plány? Ak je to tak, je nám to ľúto, ale ste v toxickom priateľstve, ktoré pokope držíte len vy.

Foto: Unsplash/Helena Lopes

#2 Nepozývajú vás von s ostatnými priateľmi

Je normálne, že máte viac priateľov, tak ako je normálne, že vás najlepší priateľ má iných priateľov. Tieto siete sú však často prepletené. Ak sa váš najlepší priateľ stretáva so svojimi ostatnými priateľmi a robí veci bez toho, aby vás pozval, aj keď ste dali jasne najavo, že sa s nimi chcete stretnúť, niečo je zle. Vychádza z toho iba to, že títo ľudia sa s vami stretávajú len vtedy, ak nemajú čo robiť a nudia sa.

#3 Všetko je len o nich

Neustále hovoria len o sebe a o svojich problémoch, ktoré ich trápia. Áno, posťažovať sa človek jednoducho musí, no mal by si zaujímať aj o ľudí, ktorými sa obklopuje. Zamerať by ste sa mali o ich záujem, ak sa na niečo sťažujete vy. Počúvajú vás len polovične? Nesnažia sa nájsť riešenia, ktoré by vám dokázali pomôcť? Ste v toxickom priateľstve.

Foto: Unsplash/Mimi Thian

#4 Kradnú vám priateľov

Predstavíte ich svojim ďalším priateľom, aby ste sa mohli všetci spolu stretávať a užívať si spoločnosť toho druhého. Ďalšia vec, ktorú viete, je, že sa stretávajú s vašimi priateľmi bez vás a ani neuvažujú o tom, že vás pozvú, pokiaľ od vás niečo nebudú potrebovať alebo chcieť.

#5 Máte pocit, že nemôžete byť v ich blízkosti sami sebou

Byť sám sebou je v priateľstve veľmi dôležité. Váš priateľ by vás nemal súdiť, no ak sa v jeho blízkosti musíte zamýšľať nad tým, čo poviete, niečo nie je dobré. Ak by išlo o skutočného priateľa, mal by vás rád aj s vašimi chybami a názormi.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov